En toen was de situatie ineens helemaal anders

Stefan Duijndam, Ingram Micro

En toen was de situatie ineens helemaal anders

02-06-2020
Deel dit artikel:

En toen was de situatie ineens helemaal anders

Het kompas waar je al jaren op vaart, zowel als persoon als organisatie, is het noorden kwijt. Oorzaak en gevolg verhoudt zich anders tot elkaar. De toekomst die je tot voor kort redelijk goed kon voorspellen loopt compleet anders. We zijn terug op nul, bij het begin. Het mooie van de situatie is dat iedereen op hetzelfde punt is. Iedereen moet terug naar start.

Op dat soort momenten worden veel zaken heel helder. Je krijgt duidelijk zicht op wat wel en niet belangrijk is, hoe verwend je bent in je dagelijks leven en hoe weinig je je dat realiseert. Voor mij heeft deze periode ook heel duidelijk laten zien wat de veerkracht en flexibiliteit is van de mensen waar ik dagelijks mee mag werken. Zowel in- als extern. Dat vond en vind ik zeer indrukwekkend. Technisch kon het allang, en nu is de mindset ook zover. Was het een paar maanden geleden niet heel gebruikelijk om klantafspraken via Microsoft Teams te doen, dat blijkt prima te kunnen. Niet als volledige vervanging van het echte werk, maar een efficiënte aanvulling. Was het tot voor kort heel gebruikelijk dat iedereen een stickertje over zijn camera had geplakt, is het nu not-done om je camera niet aan te zetten tijdens de calls. Dingen veranderen en ik zie dat heel veel mensen daar heel soepel in mee veranderen, zonder de focus op zaken te verliezen.

Hoe dit allemaal verder gaat weet niemand. We kunnen momenteel geen dag vooruit voorspellen, laat staan een maand of nog verder. Feit is dat we zien dat in onze business de ene productgroep positief geraakt wordt door de situatie en de ander negatief. De gedwongen focus op het thuiswerken heeft een versnelling gebracht op de producten die daarvoor nodig zijn, logisch. Dat zorgt er ook voor dat investeringen op het gebied van infrastructuur achterblijven. De vraag is of dat uitstel is of dat het afstel wordt. En áls het uitstel is, is het dan uitstel naar later dit jaar of is het uitstel naar volgend jaar? Voor mij staat als een paal boven water dat we nooit meer zullen terugkeren naar het vorige normaal. In mijn beleving gaat deze transformatie de vraag naar het pay-as-you-use concept alleen maar nog verder versnellen. Veel kwetsbaarheden zijn blootgelegd in de laatste maanden. Denk hier niet alleen aan security, maar ook aan schaalbaarheid van je business en de daarbij horende kosten van de bedrijfsvoering. De noodzaak van het overnight kunnen terugschakelen of opschakelen is helderder dan ooit.

Om dat goed te begeleiden zijn heldere diensten nodig. De vormen van financiële diensten, cloud diensten of andere constructies waarmee grote investeringen minder drukken op de resultaten (en dus beslissingen) zullen de komende tijd belangrijk zijn. Het inrichten van een omgeving waarin niet de uitgaven maar de functionaliteit de keuze van een oplossing bepalen. Hoe schaalbaar is mijn hele omgeving en hoe escalatie-proof is mijn bedrijfsvoering. Dat zijn de lessen die we samen met u willen leren uit de huidige situatie om vervolgens al onze partners te hebben hun weg in dat nieuwe normaal te vinden.

Ingram Micro, gráág gedaan!!!

Stefan Duijndam

Terug naar nieuws overzicht