Hardwareverkoop heeft meest last van coronacrisis pandemie
31-05-2020 | door: Witold Kepinski

Hardwareverkoop heeft meest last van coronacrisis pandemie

Hardware heeft meer negatieve gevolgen ondervonden van de COVID-19-pandemie dan software of services, hoewel sommige sectoren zoals computercomponenten het goed blijven doen, volgens de laatste channel markt analyse van CONTEXT, een Brits IT-marktinformatiebedrijf.

Uit de meest recente gegevens van de analist blijkt dat de inkomsten uit zakelijke hardware dalen van -1% op jaarbasis in januari tot -11% in maart en -17% in april, terwijl de services zijn gestegen tot 4% in april en de software-inkomsten zijn gedaald van 10 % tot 4% over de periode.

Van de belangrijkste categorieën waren de servers met enkele van de grootste omzetdalingen van januari-april servers (-10%), die een historische daling voortzetten, large displays (-8%) die sterk werden beïnvloed door de opschorting van projecten tijdens de crisis en disk arrays / harde schijven (-7%).

Cloud

"Hoewel de Covid-crisis duidelijk van invloed was op de verkoopvolumes in maart en april, zijn lange termijn drivers van grotere betekenis voor de infrastructuur van het datacenter, waarbij de overgang van on-premises naar cloud omgevingen de verkoop van reguliere servers en opslagsystemen via distributie negatief beïnvloedt," zegt Gurvan Meyer, Senior Research Analyst en Head of Enterprise Team bij CONTEXT.

De veerkracht van services is te danken aan de essentiële prioriteit om de IT-infrastructuur draaiende te houden en is sterk ondersteund door technologie. Als deze crisis tien jaar geleden had plaatsgevonden, zou de industrie grote moeite hebben gehad om deze voortdurende steun te verzekeren. Wederverkopers hebben consultancy / professionele services kunnen onderhouden, en hetzelfde geldt voor run-services van distributeurs met technologische vooruitgang die het mogelijk maakt om thuis te werken met behulp van corporate tooling / tunneling, terwijl ervoor wordt gezorgd dat beveiligingsoverwegingen worden nageleefd.

Over het algemeen kaatste het Europese IT-kanaal terug naar een positieve omzetgroei in de vier weken tot week 19 (eindigend op 10 mei) met cijfers van 3,4% op jaarbasis, tegenover -1,2% de vorige week. De VS is in week 19 blijven dalen, met een daling van -7%, vergeleken met -3,7% in de voorgaande week.

Europa

Desalniettemin verwacht CONTEXT een daling van de omzetgroei in Europa van -4,1% voor het tweede kwartaal. Polen vertoont voor de periode een positieve groei op jaarbasis (7,3%), terwijl Italië (-9%), Frankrijk (-8,9%) en Spanje (-7,8%) de grootste verliezers zijn, hoewel wordt verwacht dat hun respectieve bbp-dalingen veel groter zullen zijn. "De positieve signalen zijn dat de inkomsten in Italië, België en Spanje beginnen te stijgen, terwijl in het VK een tekort aan grote deals een negatieve impact heeft. Het algehele kanaalgroeicijfer van -4,1% voor het tweede kwartaal moet echter worden ingevoerd perspectief met de veel grotere voorspelde daling van het BBP in het eurogebied van -12,5% in de periode. Traditioneel spreken we over de prestaties van de IT-industrie als 1-2% beter dan het BBP, maar het presteert veel beter dan dat ", zo besluit Gurvan.

Terug naar nieuws overzicht