Wouter Hoeffnagel - 29 mei 2020

Afbouwen technologische afhankelijkheid onderdeel van EU-herstelplan van 750 miljard euro

Onderdeel van het herstelplan van 750 miljard euro dat de Europese Commissie deze week presenteerde, is het doel de Europese Unie (EU) technologisch minder afhankelijk te maken van andere regio's. De commissie wil onder meer investeren in 5G- en 6G-technologie, maar ook in kunstmatige intelligentie en cybersecurity.

Het voorstel omvat onder meer hogere investeringen in 5G- en 6G-netwerken, iets waar onder meer de zorg, onderwijs, transport, logistiek en media van kan presenteren. Ook wil de Europese Commissie ander onderdeel van het herstelplan investeren in kunstmatige intelligentie, cybersecurity, veilige communicatie, data- en cloudinfrastructuur, supercomputers, kwantumcomputing en blockchain technologie.

Nieuwe datawet

Daarnaast zijn er plannen om een nieuwe datawet in het leven te moeten die moet helpen meer winst te halen uit de grote hoeveelheid data op het gebied van industrie, milieu, gezondheid, transport en publieke administratie waarover EU-lidstaten beschikken.

Voor eind 2020 staat de Digital Services Act op de planning. Deze nieuwe wetgeving moet online consumenten beter beschermen tegen machtsmisbruik door grootschalige online platformen waar zij gebruik van maken. De Digital Services Act moet waarborgen dat ook kleinere bedrijven gelijke kansen krijgen op de markt.

Cybersecurity strategie

Tot slot werkt de Europese Commissie ook aan een cybersecurity strategie, die naar verwachting in de komende maanden wordt uitgewerkt. Deze strategie moet EU-landen helpen zich beter te wapenen tegen cyberaanvallen.