Advies: Tweede Kamer moet vaste Kamercommissie digitale zaken krijgen

28-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Advies: Tweede Kamer moet vaste Kamercommissie digitale zaken krijgen

De Tweede Kamer moet een vaste Kamercommissie digitale zaken krijgen. Een dergelijke vaste commissie moet de kamer meer grip geven op digitale onderwerpen.

Dit is de kern van het advies van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst. Deze commissie is vorig jaar door de Tweede Kamer ingesteld om het onderwerp digitalisering in de Tweede Kamer te onderzoeken. De commissie presenteert verschillende adviezen om digitalisering voortaan beter te kunnen bespreken in de Tweede Kamer.

Vaste Kamercommissie

Een belangrijk kritiekpunt is dat veel commissies die de Tweede Kamer al kent digitale zaken 'erbij doen'; een Kamercommissie die zich specifiek op digitale zaken richt is er niet. Het belangrijkste advies is daarom het oprichten van een vaste Kamercommissie voor digitale zaken. Deze commissie moet na de volgende Tweede Kamer-verkiezingen, die volgend jaar op de planning staan, worden opgericht. De commissie moet een aanspreekpunt gaan vormen voor zowel bedrijven, maatschappelijke organisaties als andere Kamercommissies.

De nieuwe vaste Kamercommissie kan zich ook in een vroegtijdig stadium buigen over Europese regelgeving. Dit moet Nederland onder meer helpen eerder mee te praten over de inhoud van regelgeving.

Terug naar nieuws overzicht