Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2020

IDC: IT-uitgaven in Europa stabiliseren

De IT-uitgaven lijken in veel landen te stabiliseren in afwachting van verlichting van lockdown-maatregelen in de komende weken. Het vertrouwen onder IT-kopers in Europa is licht gestegen ten opzichte van twee weken geleden.

Dit meldt onderzoeksbureau IDC in zijn COVID-19 Tech Index. De index blijft zowel in Europa als Aziƫ/Pacific onder de 1.000, wat wijst op teruglopende IT-uitgaven. De scores zijn echter iets hoger dan twee weken geleden. Ook andere marktindicatoren in beide regio's stabiliseren nu verschillende landen hun lockdown-maatregelen verlichten en de overheid uitgaven stimuleert.

Omslagpunt

"Hoewel IT-uitgaven in Aziƫ/Pacific en Europa nog steeds afneemt, en sommige sectoren van de economie op de korte termijn onder aanzienlijk druk blijven staan, bestaat het gevoel dat we een omslagpunt hebben bereikt", zegt Stephen Mintor, vice president Customer Insights & Analysis bij IDC. "Dit is nog geen omslagpunt dat zorgt voor algehele groei, maar een gevoel onder bedrijven dat de economische beperkingen voorzichtig en geleidelijk worden opgeheven. Indien er geen tweede grote golf met infecties is in de tweede helft van 2020, worden de situatie niet erger en begint vanaf het derde kwartaal een langzaam maar stabiel herstel."

idc-covid-19-tech-index-2020-05.png

Verenigde Staten

De Verenigde Staten (VS) laten een ander beeld zien. Het vertrouwen onder Amerikaanse bedrijven blijft dalen; bedrijven verwachten nu grotere kostenbesparingen op IT-uitgaven te moeten doorvoeren dan twee weken geleden. Het vertrouwen onder Amerikaanse bedrijven varieert sterk afhankelijk van zowel regio, bedrijfsgrootte als sector. Veel bedrijven maken zich zorgen over een tweede golf van infecties indien de lockdown-maatregelen niet voorzichtig genoeg worden opgeheven. Anderen maken zich juist zorgen dat de beperkingen niet snel genoeg worden opgeheven. De ontwikkeling van de IT-uitgaven in de VS lopen dan ook achter op die in andere delen van de wereld.

idc-covid-19-tracker-2020-05-klein.png

Meer informatie is hier te vinden.