GlobalData: Bedrijven schrappen IT-projecten in nasleep van COVID-19
26-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

GlobalData: Bedrijven schrappen IT-projecten in nasleep van COVID-19

Op de lange termijn hebben bedrijven IT-infrastructuur zoals datacenters, cloud en netwerkinfrastructuur nodig hebben om veranderende werkwijzen door COVID-19 te ondersteunen. Voor de korte kiezen veel organisaties echter voor kostenbesparingen. Naarmate de economie in een recessie terecht komen schrappen zij IT-projecten in de rest van 2020 en deels ook in 2021.

Dit blijkt uit onderzoek van GlobalData. "Ondanks de positieve uitzichten voor investeringen in IT-infrastructuur, ziet de directe toekomst er somber uit. Bedrijven besparen aggressief op de kosten gedurende de rest van 2020 en deels in 2021. IT-projecten worden geschrapt en de omarming van sommige technologieën - zoals edge computing en Internet of Things - verloopt trager dan verwacht", zegt David Bicknell, hoofdanalist van het Thematic Research Team van GlobalData.

IT-infrastructuur onder druk

De snelheid waarmee COVID-19 zich tot een omvangrijke internationale crisis ontwikkelde is een verrassing. De crisis dwong werknemers per direct thuis te werken, wat de IT-infrastructuur significant onder druk zet. Ondanks onzekerheid over het kunnen ondersteunen van op grote schaal thuiswerken bleken IT-infrastructuren hiertoe over het algemeen in staat, meldt GlobalData. Nu bedrijven echter gefaseerd uit lockdowns komen, is ook op de lange termijn behoefte aan IT-infrastructuur om de veranderingen werkwijzen van bedrijven te ondersteunen. Hyperscalers als Amazon, Microsoft en Google profiteren hiervan.

"Ondanks dat IT-infrastructuur de COVID-19 test heeft doorstaan, zouden klanten en vendoren een post-pandemie review moeten uitvoeren om problemen met hun infrastructuur te identificeren en corrigeren. Het risico bestaat dat nu alle bedrijven in survivalmodus schieten, noodzakelijke reparaties vergeten worden tot de volgende crisis opduikt. Vendoren willen weliswaar dat klanten de levenscyclus van geplande vernieuwingen en upgrades aanhouden, maar in de nasleep van COVID-19 zullen klanten kostenbesparingen doorvoeren en apparatuur langer gebruiken. Vendoren wiens leveranciersketen te veel afhankelijk is van China, zouden stappen moeten nemen om toekomstige verstoringen te voorkomen door een multi-locatie aanpak te omarmen", aldus Bicknell.

Een overzicht van de prestaties van individuele IT-bedrijven is hier te vinden. Meer informatie is beschikbaar in het rapport ‘COVID-19 Impact on IT infrastructure Equipment’.

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud