Nederland krijgt toegang tot corona-technologie in Android en iOS

22-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland krijgt toegang tot corona-technologie in Android en iOS

Nederland krijgt als één van de eerste landen toegang tot technologie in de mobiele besturingssysteem Android en iOS voor het gebruik van corona-apps. De technologie is deze week door Google en Apple via een update toegevoegd aan de besturingssystemen.

Het gaat om technologie die met behulp van Bluetooth registreert wie bij wie in de buurt komt. Blijkt iemand later met het coronavirus besmet te zijn? Dan kunnen personen waarmee deze patiënt in aanraking is gekomen via de app gericht worden geïnformeerd. De technologie werkt met behulp van een uniek nummer; de persoonsgegevens van gebruikers worden niet gedeeld. Gebruikers bepalen zelf of zij hun data delen met de autoriteiten. Autoriteiten van 22 landen vroegen al toegang aan tot de technologie en kregen deze toegewezen. Google en Apple bevestigen tegenover NU.nl dat ook Nederland tot dit rijtje behoort.

De technologie is alleen toegankelijk voor gezondsheidsautoriteiten, die van Apple en Google toegang krijgen. Per land krijgt één app toegang tot de technologie. Eerder lieten de bedrijven al weten dat het gebruik van apps die de technologie omarmen vrijwillig moet zijn. Ook mogen apps geen locatiegegevens van gebruikers verzamelen.

 

Terug naar nieuws overzicht