Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2020

Kaspersky adviseert getroffen easyJet klanten waakzaam te zijn

Kaspersky adviseert getroffen easyJet klanten waakzaam te zijn image

Bij een datalek bij vliegmaatschappij easyJet zijn gegevens van negen miljoen klanten gestolen. Het gaat onder meer om e-mailadressen, creditcardgegevens en reisgegevens gestolen. Beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab adviseert getroffen klanten onder meer waakzaam te zijn voor phishing.

"Deze inbreuk treft een groot aantal mensen. Hoewel het goed is om te zien dat de wachtwoorden van klanten niet zijn gecompromitteerd, zullen de gestolen gegevens voor cybercriminelen genoeg koren op de molen zijn. Iedereen die te maken heeft met de inbreuk, moet vooral voorzichtig zijn met het reageren op ongevraagde berichten. Het is namelijk waarschijnlijk dat criminelen de situatie zullen uitbuiten om phishingberichten te sturen met 'te goed om waar te zijn' aanbiedingen. Ze moeten ook regelmatig hun bankrekeningen controleren op verdachte activiteiten. Kaspersky adviseert om unieke, complexe wachtwoorden te gebruiken voor al hun online accounts en gebruik te maken van twee-factor of twee-staps authenticatie als een provider dit aanbiedt. Daarnaast is het natuurlijk raadzaam om apparaten te beveiligen en updates van het besturingssysteem en applicaties toe te passen zodra deze beschikbaar zijn", zegtĀ Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Phishing herkennen

Cybercriminelen worden steeds creatiever, waardoor het lastig is dergelijke aanvallen tegen te gaan. Dit kun je doen om je er tegen te beschermen:

  • Zo herken je een phishing e-mail:
    • het bericht is niet aan jou persoonlijk gericht;
    • je bent niet de enige ontvanger;
    • de aanwezigheid van spelfouten en slecht geconstrueerde zinnen.
  • Klik niet blind op links in e-mails. Controleer of de url naar de juiste website linkt. Voor websites die je vaak gebruikt, kan je het best een bladwijzer voor de inlogpagina van sites zoals Facebook aanmaken of de url direct in de adresregel van de browser typen. Dan weet je zeker dat je gegevens niet in verkeerde handen terecht komen.
  • Check de betrouwbaarheid van de afzender. Dit kun je doen door je cursor op de afzender/ het emailadres te houden. Herken je het niet of veel letters en cijfers? Grote kans dat dit een phising mail is.
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024