Nieuw apparaat gaat ziekteverwekkers in de lucht en op oppervlakten tegen

20-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuw apparaat gaat ziekteverwekkers in de lucht en op oppervlakten tegen

PA Consulting en Hydroxyl Technologies zoeken commerciële partners om op korte termijn een apparaat te produceren dat hydroxylradicalen gebruikt om coronavirussen en andere ziekteverwekkers in binnenruimtes te neutraliseren. Het gaat om Airora Professional, een gepatenteerde ontsmettingstechnologie op basis van hydroxylradicalen die ziekteverwekkers in de lucht en op oppervlakten bestrijdt. Denk hierbij aan coronavirussen, influenza, norovirus, E. coli en MRSA.

De technologie maakt gebruik van hydroxylradicalen, ook wel ‘het ontsmettingsmiddel van moeder natuur’ genoemd. Deze radicalen komen van nature in de open lucht voor, maar zijn niet binnenshuis aanwezig. Deze hydroxylen reageren zeer snel wanneer ze in aanraking komen met virussen en bacteriën. Door de celwanden en het genetisch materiaal af te breken worden deze ziekteverwekkers geneutraliseerd, zonder schade aan mens en dier.

24 uur per dag zuiveren

Airora Professional maakt gebruik van een gepatenteerd luchtreinigingsproces. In tegenstelling tot filtersystemen, die alleen de lucht reinigt die erdoorheen gaat, zorgt Airora voor een continue toevoer van hydroxylen, die de lucht en de oppervlakten binnen een hele ruimte 24 uur per dag zuiveren. De hydroxylen neutraliseren alle soorten virussen en bacteriën, waardoor het risico op besmetting via lucht en oppervlakten aanzienlijk wordt beperkt.

PA en HTL verwachten in samenwerking met de juiste partners binnen enkele maanden een schaalbare oplossing te kunnen lanceren voor gebruik in onder andere ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, andere medische en veterinaire faciliteiten, kantoren, scholen en universiteiten, restaurants en bars, openbaar vervoer en privéwoningen. De technologie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van het gevaar dat virussen en bacteriën in deze omgevingen vormen – zowel tijdens de huidige pandemie als bij eventuele uitbraken in de toekomst.

Tot 99,999% van het virus gedood

De Airora-technologie van HTL is uitgebreid getest door een groot aantal gecrediteerde laboratoria over de hele wereld, waaronder het UK Health Protection Agency (HPA) in Porton Down. De HPA heeft de technologie getest op een moeilijk te doden laboratoriumvirus dat door microbiologen als testmodel wordt gebruikt. De technologie bleek effectief door tot 99,9999% van het geconcentreerde virus te doden. Het bijbehorend wetenschappelijk onderzoek is hier in te zien.

Het apparaat kan worden bevestigd aan muren, plafonds en tafelbladen en bestrijdt 24 uur per dag ziekteverwekkers, waardoor het dagelijks leven zonder onderbreking door kan gaan.

Hydroxyl Technologies ontwikkelt deze technologie al ruim 15 jaar. In de huidige pandemie is de technologie extra relevant. PA ondersteunt momenteel de coördinatie van de oproep van de Britse regering aan fabrikanten om snel levensreddende beademingsapparatuur voor de NHS te produceren en te distribueren.

Terug naar nieuws overzicht