Redactie - 19 mei 2020

Nederlandse crypto spionnen hielpen Britten tijdens Falklandoorlog

Nederlandse crypto spionnen hielpen Britten tijdens Falklandoorlog image

Nederlandse spionnen die opereerden als onderdeel van een Europees spionagealliantie genaamd 'Maximator' hielpen de Britse geheime dienst GCHQ om Argentijnse codes te breken tijdens de Falklandoorlog in 1982. Dit schrijft professor Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen in het artikel 'Maximator: European signals intelligence cooperation, from a Dutch perspective'.

Nederland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Duitsland werkten binnen Maximator, in 1976 opgericht en vernoemd naar een Duits biermerk, samen om andere landen te bespioneren. Maximator was een antwoord op de Anglosphere's Five Eyes alliantie bestaande uit Groot-Brittannië, Amerika, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

Amsterdam

Het Nederlandse afluisterbureau TIVC (Technisch Informatie Verwerkingscentrum) bij Kattenburg in Amsterdam was een van de belangrijkste onderdelen van de Maximator alliantie en speelde een zeer belangrijke rol bij het helpen van Groot-Brittannië tijdens de Falklandoorlog van 1982. Toen de Argentijnse junta op 2 april 1982 het Britse Zuid-Atlantische eiland binnenviel, organiseerde Groot-Brittannië een militaire task force die de Argentijnen moest gaan verdrijven. Dat ging gepaard met signaal intelligentie, ofwel SIGIN die de communicatie van het Argentijnse leger kon lezen. 

CIA

Toch had de Britse geheime dienst GCHQ geen volledig inzicht in de cryptocijfermachines die de Argentijnen gebruikten die waren geleverd door het Zwiterse Crypto AG. Deze apparaten de HC550s en HC570s, hadden toch gaatjes. Crypto AG was namelijk in handen van de CIA en de Duitse geheime dienst BND.

Een specialist van TIVC legde de Britten uit hoe de HC500 Crypto AG-apparaten voor de Argentijnse marine- en diplomatieke communicatie werkten. De Britten konden daarna meer grip krijgen op de communicatie van de Argentijnse strijdkrachten.

Neergeschoten Britse Toestellen

De vraag is of Argentijnen zaken konden bijstellen doordat ze mogelijk informatie kregen uit neergeschoten Britse toestellen die Argentijnse doelen moesten treffen. Tijdens de Falklandoorlog gingen namelijk enkele Britse toestellen verloren. De krijgsgevangen genomen piloot Jeffrey Glover heeft gezegd dat hij niet werd ondervraagd hierover nadat hij uit de Zuid-Atlantische Oceaan door Argentijnen was gered toen hij in mei 1982 tijdens een verkenningsmissie was neergeschoten.

Lees het artikel van Bart Jacobs hier.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024