Gartner: Bedrijven trekken financiële voorspellingen in door COVID-19

19-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Bedrijven trekken financiële voorspellingen in door COVID-19

De pandemie van het coronavirus leidt tot financiële onzekerheid voor bedrijven. 70% van de S&P 500-bedrijven is overgegaan tot het herzien of volledig intrekken van hun financiële voorspellingen.

Dit blijkt uit een analyse van Gartner. Van de 416 S&P 500-bedrijven ie op 12 mei zijn financiële cijfers bekend had gemaakt, hielden slechts 44 (11%) hun financiële voorspellingen in stand. 80 (19%) doen geen voorspellingen. Van de 292 overgebleven bedrijven herzagen 77 (21%) hun eerdere voorspellingen, terwijl 205 (49%) deze volledig introkken.

"Dit geeft een kwantitatief beeld van de omvang van onzekerheid waarmee managers op dit moment te maken hebben", zegt Steve Adams, directeur van de Gartner Finance practice. "Zelfs in gevallen waarbij bedrijven hun voorspellingen in stand houden, wordt dit sceptisch ontvangen door investeerders die een onveranderde voorspellingen onrealistisch achter in het huidige klimaat."

Onzekerheid maakt voorspellingen lastig

De onzekerheid rondom COVID-19 maakt het voor managers lastig verder dan de zeer korte termijn de bedrijfsprestaties te voorspellen. Zo wijst Gartner erop dat de meeste bedrijven ook voor het tweede kwartaal geen voorspellingen doen.

Als we inzoomen op de bedrijven die hun financiële voorspellingen introkken, is het grootste deel van de organisaties actief in de industrie (40 stuks, 20%). 19% is actief in luxegoederen en een evengrote groep in de IT- of financiële sector.

De volledige analyse van Gartner is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht