Wouter Hoeffnagel - 15 mei 2020

Frankrijk: Social media moeten bepaalde content binnen uur verwijderen

Frankrijk: Social media moeten bepaalde content binnen uur verwijderen image

Frankrijk verplicht social media bepaalde content binnen een uur te verwijderen. Wie hieraan niet voldoet, kan een boete tot 1,25 miljoen euro opgelegd krijgen.

Haatdragende content op het gebied van ras, religie, geaardheid, geslacht en beperkingen moet voortaan binnen een dag worden verwijderd. Dat geldt ook voor seksueel intimiderende content. Content met pedoseksuele inhoud of oproepen tot geweld moeten binnen een uur zijn verwijderd.

De wet is omstreden; tegenstanders noemen de wet een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting. Ook wijzen de partijen erop dat private partijen nu censuur moeten toepassen op online content, zonder dat hierbij een rechter aan de pas komt. Critici vrezen dat platforms hierbij het zekere voor het onzekere nemen en content te snel zullen verwijderen. Initiatiefnemer LREM, de partij van de Franse president Macron, stelt echter dat de wet nodig is om duidelijke regels te formuleren. Ook stelt LREM dat de wet gericht is op specifieke content, die duidelijk herkenbaar is als haatdragend.