Nikhef zet technologie van Lenovo en AMD in in strijd tegen coronavirus
14-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nikhef zet technologie van Lenovo en AMD in in strijd tegen coronavirus

Het Nederlandse nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef zet een nieuw rekencluster, dat zich momenteel in testfase bevindt, in om berekeningen uit te voeren in de strijd tegen het coronavirus. Rekenkracht uit het datacenter wordt beschikbaar gesteld aan het Rosetta@home project van de University of Washington, dat de proteïnestructuur van het virus probeert bloot te leggen.

Het Amsterdamse rekencentrum is ontwikkeld om berekeningen uit te voeren met betrekking tot de fysica van deeltjes en zwaartekrachtgolven. In het datacenter is Lenovo ThinkSystem SR655 gebaseerde hardware geïnstalleerd ter voorbereidingen van toenemende datastromen van het CERN, de Europees organisatie voor nucleair onderzoek. Dit is nodig aangezien de deeltjesversneller in het Zwitserse Genève naar verwachting tien keer meer data genereert dan het huidige volume.

Onder meer vier racks met in totaal 3.800 AMD EPYC cores en 31 terabytes aan geheugen zijn toegevoegd aan het datacenter. Dit is een extra uitbreiding die volgt op een eerdere uitbreiding eind 2019. Hierbij is een cluster van Dell EMC PowerEdge R6415 servers op basis van AMD EPYC cores uitgerold.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters