Thuiswerken stijgt in populariteit door coronacrisis

15-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Thuiswerken stijgt in populariteit door coronacrisis

Bijna driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan is sinds de Coronacrisis meer vanuit huis gaan werken. Met de 1,5m afstand-maatregel is de verwachting dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Bijna de helft van de thuiswerkers ervaart het thuiswerken positief en wil dit straks vaker doen. In hoeverre is werkend Nederland daar goed op voorbereid?

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder werkend Nederland. Nederland is door de coronacrisis massaal vanuit huis gaan werken. De helft van de Nederlanders met een kantoorbaan vindt dit fijn en ruim driekwart ervaart geen extra stress nu ze thuiswerken. Zo’n 70% geeft aan thuis niet mínder werk te verzetten. Sommigen worden wel iets sneller afgeleid (40%), maar het overgrote deel (73%) voelt zich daar zeker niet schuldig over tegenover de baas. 

Meer flexibiliteit van werkgever verwacht

Ook na de coronacrisis ziet Nederland het thuiswerken wel zitten. Slechts 7% met een kantoorbaan geeft aan dit absoluut niet te willen. 50% verwacht dat de werkgever hier straks ook flexibeler in zal zijn. Daarnaast zijn we de digitale mogelijkheden meer gaan waarderen en zien we - meer dan ooit - de voordelen van digitale communicatie. Zo zegt 38% na de coronacrisis vaker te willen videobellen voor een werkvergadering dan aan een fysieke meeting deel te nemen.

Wat zijn de thuiswerk-randvoorwaarden voor werkend Nederland Op nummer één staat toegang tot alle bestanden, software en programma’s, gevolgd door snel internet en goede beveiliging van data en bestanden. Een werkbare, digitaal veilige omgeving lijkt het summum voor een fijne thuiswerkplek, meldt Kaspersky. Maar in hoeverre hebben we dit thuiswerk-walhalla al bereikt?

Overmoedig of tikkeltje naïef?

40% geeft aan dat de werkgever op stel en sprong maatregelen moest nemen om thuiswerken mogelijk te maken. Eenzelfde deel zegt over minder middelen zoals bestanden en programma’s te beschikken dan op kantoor. Tegelijkertijd zegt ruim driekwart zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun data en bestanden met oog op virussen en hackers. Ruim twee derde zegt dan ook geen extra maatregelen te hebben genomen.

Maria Genova, veelgevraagde spreker op het gebied van privacy en cybercrime, merkt op dat de veiligheid van veel thuisnetwerken te wensen overlaat: “Thuiswerkers gebruiken vaak onveilige devices om op het bedrijfsnetwerk te komen. Ook belanden er veel vertrouwelijke bedrijfsgegevens in niet altijd even veilige privé-mailboxen. Daarom richten steeds meer hackers zich op thuiswerkers. Dat risico heeft trouwens altijd al bestaan, maar door het enorme aantal thuiswerkers wordt het nu groter en zichtbaarder dan ooit.”

Over de toekomst van thuiswerken zegt zij: “Thuiswerken heeft veel positieve kanten, maar werkgevers zouden wel het bewustzijn over cybercriminaliteit en de digitale kennis bij medewerkers moeten vergroten, om grote hacks en datalekken te voorkomen. Bijvoorbeeld door een interactieve webinar over veilig thuiswerken. Daarnaast kunnen werkgevers ook meer investeren in technische oplossingen. Het is per organisatie verschillend wat beter is, maar in de praktijk zijn ze allebei belangrijk.”

Ben jij thuiswerkproof?

Maria Genova stelt haar awareness tool gratis beschikbaar: een cyberquiz met recente corona voorbeelden.

Andere resultaten uit het onderzoek:

  • Slechts 20% zegt collega’s niet te missen!
  • Bijna de helft van werkend Nederland (47%) is vriendschappen door Coronacrisis meer gaan waarderen.
  • 32% spreekt nu vaker digitaal af.
  • 70% zegt niet direct op vakantie te willen zodra het weer mag.
  • 30% van werkend Nederland is meer gaan nadenken over de impact van hun levensstijl op het milieu.

Alle resultaten zijn te vinden in deze infographic.

Terug naar nieuws overzicht
Security