Redactie - 14 mei 2020

Artificiële intelligentie signaleert covid-19 op basis van symptomen

Britse onderzoekers hebben dankzij kunstmatige intelligentie een covid-19-diagnose ontwikkeld die het virus signaleert op basis van symptomen. De methode kan helpen om gerichter te testen.

Het AI-model leerde uit de gegevens die zijn verzameld via de Covid Symptom Study-app. Via die app rapporteren miljoenen gebruikers hun gezondheidstoestand, inclusief symptomen zoals aanhoudende hoest, koorts, vermoeidheid en smaak- of reukverlies.

Voor de ontwikkeling van de test werd gewerkt met de gezondheidsgegevens van bijna 2,5 miljoen gebruikers van de app in Groot-Brittannië en de VS. Ongeveer een derde onder hen maakte melding van symptomen die verband houden met covid-19. Van die personen meldden er 18.374 dat ze een test hadden ondergaan, en testten ook 7.178 mensen positief.

Reuk en smaak

De wetenschappers onderzochten welke symptomen het meest waarschijnlijk geassocieerd konden worden met een positieve test. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep blijkt het om een brede waaier aan symptomen te gaan. Met name het verlies van smaak en geurzin bleek onderschat, en belangrijker dan koorts als voorspellende factor voor covid-19.

Van daaruit werd een model ontwikkeld dat met bijna 80 procent zekerheid kan voorspellen of een individu besmet is. De methode, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Nature Medicine, houdt rekening met leeftijd, geslacht en een combinatie van vier sleutelfactoren: verlies van reuk- of smaakzin, ernstige of aanhoudende hoest, vermoeidheid en het overslaan van maaltijden.

Toegepast op de 800.000 app-gebruikers die symptomen melden, voorspelt het systeem dat 17,42 procent waarschijnlijk besmet is met het coronavirus.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024