Witold Kepinski - 12 mei 2020

ANBO en SeniorWeb gaan ouderen blij maken met een slimme speaker

ANBO en SeniorWeb gaan ouderen blij maken met een slimme speaker image

ANBO en SeniorWeb gaan tienduizend ouderen blij maken met een slimme speaker, zodat zij kennis kunnen maken met spraaktechnologie. Dat helpt om de buitenwereld binnen te halen in deze lastige tijd waarin veel ouderen – ondanks de versoepelingen - aan huis zijn gekluisterd en weinig bezoek ontvangen.

Uit een peiling van ANBO onder 4900 ouderen blijkt dat 35 procent van hen sinds de coronacrisis meer gebruik maakt van internet. Mensen gaan online om met anderen te kunnen beeldbellen, online boodschappen te doen, gebruiken vaker sociale media en doen graag online een spelletje. Negentig procent van de ouderen geeft aan elke dag online actief te zijn. Zeker nu ze door het coronavirus minder bezoek krijgen en niet naar hun wekelijkse activiteiten kunnen gaan.

Afleiding in lastige tijd
SeniorWeb en ANBO zorgen er met steun van Google voor dat ouderen kunnen kennismaken met spraaktechnologie. Uit het onderzoek van ANBO blijkt namelijk dat slechts 18 procent bekend is met een slimme speaker. Er is nog een wereld te winnen, want met zo’n speaker kunnen mensen bellen, muziek luisteren of een spelletje doen. Het geeft afleiding en zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier online actief kunnen zijn.

Contact met naasten
Daniel de Levita, directeur SeniorWeb: “In deze onwerkelijke tijd is het fijn om te zien dat de digitalisering juist nu een grote hulp kan zijn. Ook ouderen die nog niet zo digitaal vaardig zijn, willen nu graag contact met hun naasten kunnen onderhouden. En dat kan eenvoudig met een slimme speaker.”

Google stelt tienduizend Google Nest Mini's beschikbaar stelt. SeniorWeb en ANBO roepen vanaf vandaag mensen, die al bekend zijn met spraaktechnologie, op om een ouder iemand die zij kennen blij te maken met een slimme speaker. De enige voorwaarde is dat zij zelf helpen met de installatie ervan.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We krijgen veel telefoontjes van oudere mensen die zich op dit moment erg alleen voelen. De dagen duren lang als je weinig tot geen bezoek krijgt. Met de slimme speaker hopen we daar een beetje verandering in te brengen. Met een spelletje, muziek luisteren en bellen met anderen. Dat geeft afleiding in deze lastige tijd.”