Wouter Hoeffnagel - 12 mei 2020

Databricks lanceert universiteitsprogramma voor datawetenschappers

Databricks, gespecialiseerd in AI en data analytics, opent de Databricks University Alliance. Dit wereldwijde programma laat universiteitsstudenten praktische ervaring opdoen met Databricks voor zowel zelfstudie als virtuele lessen.

Het opleidingsprogramma wordt kosteloos aan onderwijsinstituten aangeboden. Met de Databricks University Alliance wil Databricks studenten vertrouwd maken met online tools en cloud platforms voor datawetenschappen en machine learning. Hierdoor ontwikkelen ze de benodigde kennis en ervaring om innovatie in datateams te bevorderen vanaf het moment dat ze de arbeidsmarkt betreden.

Vaardigheden vergroten

“Onze missie om datateams te helpen de meest complexe problemen op te lossen gaat verder dan het hier en nu”, zegt Matei Zaharia, chief technologist bij Databricks en assistent-professor Computer Science bij Stanford University. “Ons doel met dit programma is om de vaardigheden te vergroten van gekwalificeerde datawetenschappers, ingenieurs en analisten die in publieke cloudomgevingen kunnen werken met datasets op industriële schaal.”

Data-analyse wordt steeds intensiever toegepast en de technologie waarmee deze data kan worden toegepast wordt elk jaar geavanceerder. Hierdoor wordt ook de vraag naar datawetenschappers, engineers en analisten groter. De afgelopen vijf jaar is het aantal Google-zoekopdrachten naar “Data Science” verviervoudigd en heeft Glassdoor sinds 2015 Data Science consistent in de top 10 van de beste banen in de VS geplaatst. Omdat de vraag zo hoog is, is het essentieel dat studenten bij hun afstuderen over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om met succes deze competitieve industrie te betreden.

Toestroom van studenten vergroten

Door samenwerkingsverbanden met cloudbedrijven helpt de Databricks University Alliance bij het vergroten van de toestroom van studenten die zijn opgeleid op het gebied van state-of-the-art data-analyse. Bedrijven profiteren van meer competente starters die ze kunnen aantrekken, omdat studenten toegang krijgen tot trainingsmateriaal voor verschillende open source tools, waaronder Apache Spark, Delta Lake en MLflow. Ook universiteiten profiteren van het programma, dankzij uitgebreidere toegang tot online tools, materialen en cloud resources, die zich lenen voor zowel zelfstudie als virtueel lesmateriaal.

“Wij zetten ons in om onze studenten voor te bereiden op succes in een zeer competitieve en ervaren arbeidsmarkt,” zegt Kyle Hamilton, professor en coördinator van de cursus Machine Learning at Scale bij UC Berkeley. “Onze professoren en studenten zijn enthousiast over de toegang tot de geavanceerde tools en programma’s van Databricks, een onderneming die een drijvende kracht is achter de innovatie in data science en machine learning.”