Gartner: Kostenbesparingen door COVID-19 kunnen schade aanrichten op lange termijn
12-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Kostenbesparingen door COVID-19 kunnen schade aanrichten op lange termijn

CFO's die op de korte termijn niet-duurzame besparingen doorvoeren in de huidige pandemie van het coronavirus, lopen het risico hiermee op de lange termijn juist schade aan te richten.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner, waarvoor het onderzoeksbureau keek naar de prestaties van 1.142 bedrijven wereldwijd. Uit de cijfers blijkt dat de organisaties die kostenbesparingen het beste weten te combineren met groei, kosten en investeringen anders beheren dan bedrijven die minder goed presteren.

Winstgevende investeringen beschermen

"De druk op CFO's om kosten in de hand te houden in deze crisis is intens", legt Dennis Gannon, vice president advisory voor de Gartner Finance Practice, uit. "62% van de CFO's is van plan significante besparingen op de verkoopkosten, algemene kosten en administratiekosten (Engels: selling, general and administrative expenses / SG&A) door te voeren met het oog op het coronavirus. Dit maakt het van belang eerst duidelijk te krijgen welke kosten investeringen beschermen die op de lange termijn voor winstgevendheid zorgen."

"CFO's die in staat zijn succesvol door crises te navigeren en de positie van hun organisatie in de nasleep te versterken denken anders over kostenbeheersing dan hun collega's. Dat komt doordat zij anders denken over hun groei-investeringen."

Gartner stelt dat succesvolle CFO's goed begrijpen welke projecten hun organisatie op de lange termijn voordeel opleveren. Zij doen er vervolgens alles aan deze projecten te beschermen tegen kostenbesparingen en schalen waar mogelijk op ter ondersteuning van deze investeringen. Deze CFO's weerstaan de verleiding meer productlijnen te introduceren of meer markten te betreden.

Businessportfolio's herevalueren

"Leidende CFO's gebruiken deze periode van onzekerheid om hun businessportfolio's te herevalueren en de complexiteit die de winstgevendheid op lange termijn aantast terug te dringen", zegt Gannon. "Door het aantal fronten waarop zij concurreren te beperken, vinden deze CFO's op natuurlijke wijze 'goede' kosten om op te besparen. Tegelijkertijd maken zij middelen vrij voor het winnende groeibod."

De volledige analyse van Gartner is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht