Witold Kepinski - 11 mei 2020

Amazon bekritiseert Microsoft rond gunning JEDI cloud contract Amerikaanse Defensie

Amazon bekritiseert in een blog Microsoft rond de gunning van het JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) cloud contract van het Amerikaanse Defensie. Het JEDI-contract is een klus ter waarde van 10 miljard dollar voor het leveren van zwaar beveiligde cloud systemen voor het Pentagon. Deze aanbesteding is gegund aan Microsoft. Maar Amazon stelt met zijn Amazon Web Services (AWS) aanbod nooit een eerlijke kans te hebben gekregen door politieke spelletjes. Bekend is dat de Amerikaanse president Donald Trump de topman van Amazon, Jeff Bezos, als een politieke vijand ziet.

Een Amerikaanse rechter had eerder dit jaar het defensiecontract voor softwarebedrijf Microsoft tijdelijk geblokkeerd. Technologiebedrijf Amazon, dat ook meedong naar de opdracht, klaagt dat de aanbesteding niet eerlijk is verlopen omdat president Trump zich ermee zou hebben bemoeid. Amazon Web Services (AWS) heeft echter een tegenslag gehad in de strijd rond de cloud aanbesteding van het Pentagon die naar Microsoft Azure gaat. De interne controle van het Pentagon heeft geen formele fouten ontdekt bij de gunning van het contract van tien miljard dollar aan Microsoft Azure. Inmiddels past het Pentagon de JEDI-cloud RFP achter gesloten deuren aan.

RFP

AWS diende onlangs weer een protest in bij het ministerie van Defensie waarbij het meer duidelijkheid wil over het proces waarbij militaire functionarissen een RFP (request for proposal) wijzigen die volgens een federale rechter tekortschoot op ten minste één factor waardoor bronselectie werd geëvalueerd voor het JEDI contract. Er is inmiddels een rapport over de procedure van het JEDI contract gepubliceerd.

Drew Herdener, Vice President WW Communications bij Amazon, meldt in een blog: "Sinds we ons protest hebben ingediend, waren we duidelijk in onze intentie: we denken niet dat de JEDI gunning eerlijk is beoordeeld, we denken dat politieke inmenging een flagrante invloed heeft gehad op het toekenningsbesluit en we zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de evaluatie een eerlijke, objectieve en onpartijdige beoordeling krijgt."

Herdener reageert op een blog van Frank Shaw, vice-president voor communicatie van Microsoft. Shaw schreef dat het leger profiteert van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van enterprise-cloud als het maar wel Amazon uit de weg gaat  Herdener: "Onlangs heeft Microsoft meerdere zelfingenomen en pontificerende blogposts gepubliceerd die niets anders zijn dan misleidend geluid dat bedoeld is om degenen die het protest volgen af te leiden."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024