Wouter Hoeffnagel - 08 mei 2020

Gartner: 55% van de tech-CEOs niet begonnen met voorbereiden op financieel zwaar weer

55% van de CEO's van techbedrijven zijn nog niet begonnen met voorbereiden op economische tegenwind. Steeds meer technologiebedrijven wereldwijd voelen de economische impact van de COVID-19 pandemie. Het meten van de cash burn rate over time kan CEO's helpen de financiële situatie van hun organisatie in kaart te brengen en zijn overlevingsvermogen in de huidige crisis te beoordelen.

Dit meldt Gartner op basis van het 2020 Tech CEO Survey. 285 CEO's en managers namen tussen december 2019 en februari 2020 afgenomen. Het coronavirus verspreidde zich op dit moment over de wereld, maar werd pas op 11 maart 2020 tot pandemie verklaard.

Voorbereidingen uitgesteld

"Hoewel uit het onderzoek blijkt dat 43% van de tech CEO's zich zorgen maakt over de impact van een economische recessie op hun omzetgroei in de komende twaalf maanden, stellen veel voorbereidingen op dergelijke scenario's uit", zegt Patrick Stakenas, senior research director bij Gartner. "Naarmate financiering en ander beschikbaar kapitaal schaarser wordt in de komende weken en maanden, zelfs nadat de COVID-19 uitbraak afremt, moeten techbedrijven overleven op basis van hun huidige klanten en geld wat zij in kas hebben zolang de huidige markt aanhoudt."

Gartner adviseert CEO's twee directe acties te nemen om de financiële situatie en overlevingsstrategie van hun organisatie te bepalen:

Bereken de cash burn rate

Het merendeel van de CEO's van techbedrijven brengt omzetgroei en winstgevendheid in kaart. Slechts een deel meet echter de cash burn rate. Het gebrek aan focus op cash burn rate leidt tot ernstige cash flow problemen bij bedrijven gedurende de COVID-19 pandemie. Dit leidt tot economische tegenwind.

Cash burn rate wordt berekend door alle operationele kosten - inclusief salaris, rente en overhead - op te tellen om de netto cash burn in kaart te brengen. Door alle betalingen van klanten hiervan af te trekken berekenen bedrijven de netto cash burn. Dit geeft het totale gebruik van cash en impact van kosten bedrijfsbreed weer.

Belangrijke maatstaf voor succes

"Cash flow is een belangrijke maatstaf voor succes voor bedrijven in de huidige omstandigheden", legt Stakenas uit. "CEO's van tech startups moeten cash flow op wekelijkse basis meten. Met een 'worst case' scenario achter de hand kunnen zij aandachtspunten bepalen en het vermogen van hun bedrijf om COVID-19 te overleven beoordelen."

Gartner stelt dat bedrijven die minder dan drie maanden aan cash in voorraad hebben, een kleine kans op overleven hebben. Bedrijven met drie tot zes maanden cash in kas moeten fors op de kosten besparen, additioneel kapitaal aantrekken of overwegen hun organisatie in de etalage te zetten. Indien een bedrijf meer dan zes maanden aan cash in voorraad heeft kunnen CEO's door direct actie te ondernemen deze periode verlengen tot tenminste 18 maanden. Hiermee stellen zij ook op de lange termijn het overleven van de organisatie veilig.

"Organisaties die minder dan 18 maanden aan financiële speelruimte hebben moeten alle mogelijke kosten elimineren", aldus Stakenas. "De realiteit is dat startups die een tekort aan geld hebben, hun organisatie zeer lean zullen moeten draaien om te overleven."