VK test tracking-app voor coronapatiënten

07-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VK test tracking-app voor coronapatiënten

Het Verenigd Koninkrijk start met het testen van een tracking-app om contacten van coronapatiënten in kaart te brengen. Het gaat om een app die op basis van bluetooth registreert wie met wie in contact komt. De app slaat deze data centraal op.

Dit meldt de BBC. De Britse gezondheidsdienst NHS test de app op het Britse eiland Wight, dat zo'n 142.000 inwoners telt. De app registreert via bluetooth wie met wie in contact is gekomen. Zodra iemand via de app aangeeft besmet te zijn, alarmeert de app gebruikers die met deze persoon in contact zijn gekomen.

Verschillende factoren

Deze waarschuwing is gebaseerd op het risico dat patiënten lopen besmet te zijn met het coronavirus. Hierbij kijkt de app niet alleen naar contact, maar ook naar factoren zoals het aantal keer dat personen met elkaar in contact zijn geweest en hoe lang dit contact was.

Nederland is juist kritisch over een centrale opslag van deze gegevens. Zo kan een dergelijke database een interessant doelwit zijn voor cybercriminelen. Ontwikkelaar NHSX, onderdeel van de NHS, stelt echter juist dat centrale opzicht mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld om de geografische verspreiding en hotspots van het virus in kaart te brengen.

Terug naar nieuws overzicht