Gartner: AI kan helpen in strijd tegen coronavirus

06-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: AI kan helpen in strijd tegen coronavirus

AI kan helpen besluitvorming te verbeteren gedurende de pandemie van het coronavirus. In vijf kerngebieden kan AI toegevoegde waarde leveren.

Dit stelt Gartner. "In de strijd tegen COVID-19 biedt AI een belangrijk arsenaal aan wapens", zegt Erick Brethenoux, research vice president bij Gartner. "Het maakt voorspellingen mogelijk over de verspreiding van het virus, helpt gevallen sneller en nauwkeurig te analyseren, meet de effectiviteit van maatregelen om de verspreiding in te dammen en optimaliseert het gebruik van beschikbaar noodmiddelen, om enkele voorbeelden te noemen. Zo lang het op ethisch verantwoorde manieren wordt ingezet, zou de kracht van AI niet moeten worden genegeerd of slechts deels ingezet."

Gartner identificeert vijf gebieden waarop AI kan helpen om COVID-19 te bestrijden:

Vroegtijdige detectie en analyse van de epidemie

AI-technieken worden ingezet om te begrijpen, analyseren en voorspellen hoe en waar het virus zich verspreid, of de verspreiding juist afneemt. Het geautomatiseerd in beeld brengen van contact helpt bijvoorbeeld gedetailleerde overzichten te creëren van sociale bewegingen, bijvoorbeeld op basis van mobiele gegevens of gezichtsherkenning. Dit maakt het mogelijk de bron van de verspreiding te achterhalen en personen waarmee deze persoon in contact is geweest te waarschuwen.

Indammen

Gezien de enorme sociale en economische impact van maatregelen zoals een lockdown, is samenwerking met niet-IT experts van groot belang bij de inzet van AI om de verspreiding van het virus in te dammen. "Gedragsanalyses leveren nieuwe inzichten op door naar de dynamiek van menselijk gedrag, cultuur en individuele denkwijzen te kijken om vragen te beantwoorden over het voldoen aan social distancing-eisen of ongewenst groepsgedrag", zegt Pieter den Hamer, senior research director bij Gartner. "Opsporingsinstanties kunnen voorspellen waar en wanneer mensen zich niet aan de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven of social distancing houden, wat voorspellend ingrijpen en de inzet van agenten mogelijk maakt."

Triage en diagnose

Het gebruik van AI-gebaseerde zelftriage winst aan populariteit. Zo zijn steeds meer telezorg oplossingen beschikbaar, waaronder virtuele gezondheidsassistenten. Zij helpen mensen een mogelijke besmetting met het coronavirus te identificeren en de juiste stappen te nemen om verspreiding tegen te gaan. "AI staat erom bekend de nauwkeurigheid van bepaalde diagnoses te kunnen verbeteren indien het wordt aangevuld met menselijk oordeel, zeker indien het gaat om complexere gevallen", aldus Den Hamer. Prognosemodellen of het voorspellen van de ontwikkeling van de ziekte bij patiënten kan ook helpen aanbevelingen voor behandelingen te verbeteren. De rol van AI in het beoordelen van het patiëntrisico en prognose is niet te ontkennen, zeker gezien het tekort aan zorgprofessionals."

Zorgprocessen

AI speelt ook een belangrijke rol in het stroomlijnen van zorgprocessen en optimaliseren van de inzet van schaarse zorgmiddelen gedurende de pandemie. Zorg-CIO's en -CDO's kunnen AI inzetten om de inzet van personeel en middelen te optimaliseren aan de hand van het verwachte aantal patiënten en hun individuele prognose. "Patiëntmonitoring op afstand en alarmering met behulp van AI stelt patiënten in staat thuis te verblijven, wat de druk op ziekenhuizen verlaagt en meer inzicht geeft in de ontwikkeling van symptomen", licht Den Hamer toe.

R&D op het gebied van vaccins

AI-grafieken en natural-language processing helpt medische onderzoekers duizenden relevante rapporten te doorzoeken om met een ongekende snelheid verbindingen te leggen. R&D op basis van AI helpt tegenmaatregelen te identificeren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Gartner adviseert CIO's en CDO's in de zorgsector actief te onderzoeken hoe zij AI kunnen inzetten in de strijd tegen COVID-19. Het onderzoeksbureau roept technologische experts op samen te werken met de zorgsector om een open marktplaats te creëren waar AI-applicaties, -modellen en -data op transparante wijze beschikbaar zijn.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'How to Use AI to Fight COVID-19 and Beyond'.

Terug naar nieuws overzicht