Uitspraak print cartridge octrooi geschil tussen 123inkt en HP Nederland
03-05-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Uitspraak print cartridge octrooi geschil tussen 123inkt en HP Nederland

Het Hof in Den Haag heeft uitspraak gedaan in het print cartridge octrooi geschil tussen online winkel 123inkt en met HP Nederland / Samsung. Het hof vernietigt grotendeels het eerdere vonnis van de rechtbank van 30 november 2016 én verklaart één octrooi en twee gemeenschapsmodellen van Samsung nietig. Volgens de rechter heeft 123inkt maar één octrooi op Samsung cartridges voor printertoners geschonden. Verder dienen de eerder door 123inkt betaalde proceskosten door HP/Samsung te worden terugbetaald aan 123inkt.

Naast deze procedure, liep sinds december 2013 nog een bodemprocedure over drie octrooien. Dit had betrekking op de positie van de chips op tonercartridges. Na een bijna vijf jaar durende procedure, werden deze octrooien op 17 oktober 2018 door de rechtbank Den Haag in een vonnis vernietigd. HP/Samsung ging vervolgens in hoger beroep, maar op 25 februari 2020 is ook dit hoger beroep door 123inkt gewonnen. "Daarmee zijn deze drie octrooien definitief nietig verklaard", zo meldt 123inkt.

Niet alleen 123inkt is verwikkeld in rechtszaken, aangespannen door HP/Samsung. Ook de stichting die 123inkt huismerk klanten vertegenwoordigt, is verwikkeld in een strijd tegen HP. Deze stichting is opgericht in 2016 nadat er klachten bij 123inkt.nl binnenkwamen. HP bleek volgens 123inkt de firmware te hebben geüpdatet, waardoor gebruikers van huismerkcartridges massaal foutmeldingen kregen. De Stichting 123inkt-huismerk klanten zet zich in om dergelijke updates te verbieden en eventuele geleden schade, veroorzaakt door het handelen van HP, vergoed te krijgen voor haar leden. En deels met succes, in december 2019 verloor HP het hoger beroep tegen de Stichting 123inkt-huismerk klanten en is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Een verbod op blokkerende firmware updates kwam er echter niet. De Stichting 123inkt-huismerk klanten is daarom tegen de uitspraak in cassatie gegaan. “Een schadevergoeding is een pleister op de wond, maar wij willen dat gebruikers van huismerkcartridges in de toekomst gevrijwaard worden van dergelijke updates die de vrije keuze van printersupplies beperken”, aldus de stichting.

Het geschil tussen de printing leveranciers en 123inkt loopt al jaren, waarbij er diverse uitspraken zijn gedaan, en gaat door. Zo meldt 123inkt nog steeds verwikkeld te zijn in andere rechtszaken met o.a. HP en Epson.

Terug naar nieuws overzicht