Wouter Hoeffnagel - 02 mei 2020

Minister: Kans dat vermiste harde schijven Donorregister terugkomen is klein

De kans dat een tweetal harde schijven van het Donorregister met daarop gegevens van meer dan zes miljoen Nederlanders worden teruggevonden is klein. Dit zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In reactie op Kamervragen geeft minister De Jonge aan dat de schijven niet meer terug zijn gevonden. De vermissing is op 20 februari 2020 ontdekt, maar de schijven zouden in 2016 voor het laatste door een medewerker van CIBG gezien zijn. CIBG is het uitvoeringsorgaan dat het Nederlandse Donorregister beheert.

Burgerservicenummers uitgelekt

Op de harde schijven staan gegevens van in totaal 6.058.250 unieke personen. Het gaat om 6,9 miljoen donorformulieren die in de periode februari 1998 tot juni 2010 zijn ingevuld. Op de formulieren zijn onder meer de voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, donorkeuze, handtekening en ook burgersservicenummer te vinden.

Het is niet duidelijk wat er met de harde schijven is gebeurd. Wel bevestigt de minister dat de gegevens zoals eerder al werd vermoed onbeveiligd waren opgeslagen. Dit betekent dat iedereen die de harde schijven in handen krijgt de gegevens kan inzien. Ruim zes miljoen Nederlanders lopen hierdoor risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Onderzocht wordt waarom de schijven niet beveiligd zijn.

'Kans op misbruik is klein'

De minister geeft aan geen aanwijzigingen te hebben dat de harde schijven in handen van onbevoegden zijn gevallen, maar kan dit ook niet uitsluiten. Het CIBG moet monitoren of er signalen van misbruik zijn. De minister acht de kans op misbruik klein, aangezien er geen aanwijzigingen voor diefstal zijn.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024