Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2020

Vier op de tien CFO's houdt geen rekening met tweede golf van coronabesmettingen

42% van de CFO's houdt in zijn financiële scenario's voor de rest van 2020 geen rekening met een tweede golf in de uitbraak van het coronavirus. Slechts 8% houdt hier in al zijn scenario's rekening mee, terwijl 22% dit heeft meegenomen in het meest waarschijnlijke scenario.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 99 CFO's en financieel managers. CFO's geven aan voorzichtig te zijn met het heropstarten van hun activiteiten en weer op kantoor laten werken van werknemers. "Nu CFO's de omzet en winst voor 2020 proberen te voorspellen, is het verrassend dat 42% een tweede golf van COVID-19 niet in hun scenario's opneemt", aldus Alexander Bant, practice vice president research voor de Gartner Finance practice. "Onze laatste CFO data laat ook zien dat veel managementteams nog vaststellen welke factoren zij moeten gebruiken om te bepalen of en wanneer zij hun kantoren en faciliteren heropenen."

Plannen voor heropenen van kantoren

81% van de CFO's meldt naar (lokale) overheden te kijken voor het herstarten van hun activiteiten. 55% geeft aan hiervoor plannen te hebben klaarliggen, waarbij werknemers in sommige gevallen vrijwillig mogen blijven thuiswerken, in wisselende diensten op kantoor werken of volgens reguliere planning aan de slag gaan. 44% heeft hiervoor geen plannen.

2020-4-20-gartner-cfo-reopen-plans-600breed.png

"Veel CFO's lijken te willen voorkomen dat zij te snel handelen, zelfs nadat zij toestemming ontvangen van (lokale) overheden om hun fysieke locaties te heropenen. Slechts 4% van de CFO's geeft aan dat hun organisaties werknemers verplicht direct terug te keren naar kantoor", aldus Bant.

Groeiende zorgen

De zorgen onder CFO's over de impact van de pandemie nemen toe. Het aandeel CFO's dat aangeeft zich zorgen te maken over de impact op de economie is verdubbeld sinds het begin van april. Tegelijkertijd zijn zorgen over omzetverlies en managen van de impact op werknemers zoals productiviteitsverlies en het uitbetalen van salarissen juist gedaald.