Wouter Hoeffnagel - 30 april 2020

Grapperhaus: Overheid moet eenvoudiger data kunnen delen

Grapperhaus: Overheid moet eenvoudiger data kunnen delen image

Verschillende overheidsdiensten moeten eenvoudiger gegevens kunnen uitwisselen in de strijd tegen criminaliteit. Minister Grapperhaus (foto) van Veiligheid en Justitie dient een wetsvoorstel in om de bevoegdheden van overheidsdiensten op dit vlak uit te breiden.

Dit blijkt uit een brief van minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Grapperhaus dient samen met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming het wetsvoorstel 'gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden' in. De minister noemt het van belang criminaliteit effectiever aan te pakken, waarvoor ruimere bevoegdheden om data te delen nodig zijn. Denk hierbij aan gemeenten en de Belastingdienst, maar ook aan politie en partijen als banken.

Kritiek op eerder wetsvoorstel

Vorig jaar diende Grapperhaus al een vergelijkbaar wetsvoorstel in. Dit voorstel kreeg echter felle kritiek van de Raad van State, onder meer omdat het wetsvoorstel in strijd zou zijn met de grondwet. Grapperhaus kreeg toen het advies in het wetsvoorstel nauwkeurig te omschrijven met welk doel gegevens worden uitgewisseld, wie de deelnemers zijn en wat hun bevoegdheden zijn.

In het nieuwe wetsvoorstel geeft minister Grapperhaus hier meer duidelijkheid over. Zo noemt Grapperhaus verschillende samenwerkingsverbanden van overheidsdiensten die data mogen delen. Datadeling is beperkt tot partijen die specifiek in het wetsvoorstel genoemd zijn. Wel is het mogelijk deze lijst in een later stadium uit te breiden met nieuwe samenwerkingsverbanden.