Diamanti appliance voor OpenShift Kubernetes platform laat Kafka accelereren

Erikjan Franssen, Diamanti

04-05-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Diamanti appliance voor OpenShift Kubernetes platform laat Kafka accelereren

Omdat door de Coronacrisis veel beurzen en andere vormen van productexpositie geen doorgang kunnen vinden, zijn de mogelijkheden verruimd om met Kubernetes containertechnologie online te experimenteren. Daartoe is vanuit het Amsterdamse Diamanti-kantoor via de hostingorganisatie PK-Automatisering uit Assen een appliance-cluster geplaatst in een datacenter in Groningen. Dit meldt Erikjan Franssen (foto), Vice President EMEA bij Diamanti.

Inmiddels vinden er op Europese schaal diverse testen plaats met containers in combinatie met analytische toepassingen. Op infrastructureel niveau is ’Kubernetes on bare metal’ geknipt voor Red Hat OpenShift. "De voordelen liggen in de sfeer van gebruiksgemak, zoals: snelle uitrol van OpenShift en onderliggende infrastructuur; geen vendor lock-in; integratie met traditionele en cloud-native ecosystemen; gemakkelijk beheer en op- of afschalen van capaciteit. Zowel de testomgevingen als de huidige operationele toepassingen tonen dat de prestatieverbetering van de appliance vooral tot zijn recht komt bij Kafka-toepassingen en andere ’zware’ database en analytische applicaties", zo meldt Franssen.

Offload van netwerk en storage dataverkeer

De Diamanti oplossing onderscheidt zich door de ’offload’ faciliteiten via standaard plug-in PCI-e hardware van netwerk en storage dataverkeer op elk x86 platform. "Applicatieverkeer via de implementatie van op SR-IOV (Single Root I/O Virtualization) gebaseerde ’data planes’ is op hardware niveau volledig geïsoleerd van het host netwerk en andere containernetwerken. Daarmee bewerkstelligt de technologie niet alleen een acceleratie in prestaties op de servers, maar draagt ook bij aan de beveiliging, zodat de effectiviteit van hackersaanvallen dramatisch afneemt en de beschikbaarheid van data na een onverhoopte hack of een crash is gegarandeerd. Met de hardware komt gelijktijdig een software stack met volledige CNI- en CSI-functionaliteit (Container Network Interface; Container Security Initiative) en tevens voorzieningen voor netwerkisolatie, persistent geheugen, data beveiliging, herstelprocedures en kwaliteitsbewaking, alsmede het beheer en orkestratie van containers", aldus Franssen.

Het platform laat zich prima gebruiken in combinatie met de nu gangbare, onder VMware draaiende servers, aldus Franssen: "Wie echter wil besparen op energiekosten of de investeringslasten voor hardware, kiest eerder voor de ’bare metal’ variant. Daarnaast gaat Diamanti acteren als algemeen Kubernetes dienstverlener met 24 x7 technische ondersteuning vanuit één contactpunt. En dat niet alleen voor het eigen Kubernetes platform, maar ook voor alle andere, open source Kubernetes varianten, inclusief dus die op het Red Hat OpenShift platform. Daardoor weten ontwikkelteams zich voldoende gesteund bij het oplossen van infrastructurele vraagstukken en kunnen zij zich focussen op het bouwen van applicaties."

De Diamanti D20 RH appliance is volledig afgestemd op het bouwen en bedrijfsbreed uitrollen van applicaties in containers met behulp van het OpenShift Container platform. Franssen: "De appliance staat garant voor maximale prestaties, schaalbaarheid en doelmatige operationele inzet van Red Hat’s ontwikkeltool en platform voor containers en Kubernetes. De D20 RH voorziet OpenShift gebruikers binnen enkele uren van de onderliggende infrastructuur waardoor zij innovaties sneller tot stand brengen en daarmee competitieve voordelen behalen. Tegelijkertijd weet men zich op het operationele IT-vlak verzekerd van prestaties, efficiency en eenvoud in gebruik van de hyperconverged containerinfrastructuur."

Terug naar nieuws overzicht