VodafoneZiggo rolt 5G-netwerk uit op basis van bestaande frequenties

28-04-2020 | door: Redactie

VodafoneZiggo rolt 5G-netwerk uit op basis van bestaande frequenties

De Nederlandse operator VodafoneZiggo begint met de uitrol van 5G. Het bedrijf hergebruikt hierbij bestaande frequenties voor 5G.

VodafoneZiggo heeft naar eigen zeggen momenteel een 5G-netwerk dat de helft van Nederland bereikt. Tegen eind juli wil de operator een landelijke dekking. Het doet dat via Dynamic Spectrum Sharing of spectrumdelen waarbij bestaande frequenties voor 4G worden hergebruikt voor 5G.

Snelheden tot 1 Gbps

VodafoneZiggo spreekt van maximumsnelheden tot 1 Gbps. Al zegt de operator zelf dat het op dit moment gaat om een snelheidsverhoging van gemiddeld tien procent, komende van 350 Mbps op dit moment. De latency (reactiesnelheid) zou dertig procent beter zijn, van 30 milliseconden naar minder dan 20 millisconden.

Vodafoneziggo gaat voor haar 5G-netwerk in zee met Ericsson. Iedere klant met een 5G-toestel kan gebruik maken van het netwerk zonder speciaal of bijkomend abonnement.

De Nederlandse 5G-veiling, waarbij de operatoren bijkomend spectrum kunnen kopen om een volwaardig 5G-netwerk uit te rollen, staat gepland voor 30 juni. Naar alle verwachtingen nemen daar KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo aan deel.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht