Duitsland kiest voor decentrale corona-app met steun van Apple en Google

27-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Duitsland kiest voor decentrale corona-app met steun van Apple en Google

Duitsland kiest samen met een groeiend aantal Europese landen voor een aanpak met steun van Apple en Google voor het ontwikkelen van een app om besmettingen met het coronavirus te volgen. Het gaat hierbij om een technologie die locatiegegevens met behulp van Bluetooth verzamelt. Deze gegevens worden decentraal opgeslagen.

Dit maken hoofd van de kanselarij Helge Braun en minister van Volksgezondheid Jens Spahn maken bekend. Een groot aantal landen in de Europese Unie (EU) werkt aan een app om besmettingen van het coronavirus in kaart te brengen en in te perken. Een dergelijke app registreert op basis van Bluetooth-signalen met welke andere gebruikers een gebruiker in contact is geweest. Op basis van deze data kunnen autoriteiten personen gericht waarschuwen indien zij in de directe omgeving zijn geweest van een coronapatiënt.

Opslag

Over de wijze waarop deze gegevens worden opgeslagen is echter discussie. Zo pleiten sommige overheden voor opslag op een centrale server die onder beheer van de autoriteiten staat. Andere lidstaten zetten juist in op decentrale opslag met het oog op beveiliging en privacy. Gebruikers kiezen er bij dit model zelf voor de verzamelde gegevens te delen indien zij besmet blijken te zijn.

Veel EU-lidstaten zetten eerder in op het project Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Dit project vereiste echter dat met name Apple een beveiliging aanpast die voorkomt dat Bluetooth op de achtergrond kan draaien. Dit weigerde het Amerikaanse techbedrijf. Een bron van Reuters binnen de Duitse regering meldt dat PEPP-PT hierdoor niet langer een optie was. Het decentrale alternatief heet Decentralised Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T).

Vrijwillig en veilig

Braun en Spahn melden in een gezamenlijk verklaring nu in te zetten op een decentrale aanpak. "Deze app moet vrijwillig zijn, aan databeschermingsstandaarden voldoen en een hoog beveiligingsniveau garanderen", aldus Braun en Spahn. "Het belangrijkste epidemiologische doel is het zo snel mogelijk herkennen en doorbreken van infectieketens."

 

Terug naar nieuws overzicht