Meer details over corona-volgtechnologie van Apple en Google

27-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Meer details over corona-volgtechnologie van Apple en Google

Apple en Google geven meer technische details vrij over het volgsysteem voor het coronavirus dat zij volgende maand willen uitbrengen. Een reeks nieuwe features moet enerzijds de privacy van gebruikers waarborgen en tegelijkertijd zorgautoriteiten toegang geven tot gedetailleerdere data.

Het systeem is op 10 april aangekondigd en maakt gebruik van Bluetooth om contact tussen personen in beeld te brengen. Deze informatie kunnen autoriteiten gebruiken om personen te waarschuwen die in de directe nabijheid zijn geweest van een coronapatiënt. De app maakt geen gebruik van GPS-locatiegegevens en slaat de meest gevoelige data decentraal op.

Op achtergrond laten werken

De medewerking van Apple en Google is belangrijk om de technologie ook op de achtergrond te laten werken. Zo blokkeert Apple in het mobiele besturingssysteem iOS Bluetooth automatisch voor apps die op de achtergrond draaien. De technologie die Apple en Google nu aankondigen heft deze beperking op.

Om valse positieve te voorkomen geven Apple en Google autoriteiten informatie over de signaalsterkte door aan de autoriteiten. Zij kunnen op basis hiervan eigen grenswaarden instellen op basis waarvan zijn mensen willen waarschuwen.

Privacy waarborgen

Om de privacy van gebruikers te waarborgen krijgen gebruikers willekeurige identificatienummers toegewezen. Metadata zoals de Bluetooth-signaalsterkte en het model smartphone worden versleuteld opgeslagen. Dat geldt ook voor locatiegegevens van gebruikers. Momenten waarop gebruikers met elkaar in contact zijn geweest worden met een interval van vijf minuten vastgelegd.

 

 

Terug naar nieuws overzicht