Tecknoworks heeft stappenplannen ontwikkeld

Rein Hoogland

28-04-2020 | door: Teus Molenaar

Tecknoworks heeft stappenplannen ontwikkeld

Te veel bedrijven zien af van de voordelen van cloud computing, doordat zij migraties of nieuwbouw te ingewikkeld vinden en/of te weinig menskracht hebben. Dit blijkt uit onderzoek dat IT-dienstverlener Tecknoworks onlangs heeft laten uitvoeren. “Twijfel is er ook over hoe te beginnen en hoe je de bedrijfsvoering kunt aanpassen nadat een migratieproject succesvol is uitgevoerd. Precies die zaken waarover wij kunnen adviseren”, zegt Rein Hoogland (foto), commercieel directeur van Tecknoworks.

Over de voordelen van cloud computing wordt al een aantal jaren gepraat; sommige bedrijven zijn al helemaal overgegaan, andere kiezen voor een hybride vorm; er zijn zelfs al organisaties die weer een deel terughalen uit de cloud. “Wij wilden nu wel eens weten hoe het ervoor staat in Nederland”, vertelt Hoogland. “Bij Tecknoworks krijgen wij doorgaans te maken met bedrijven die graag willen overstappen richting de cloud. Vaak weten zij niet waar ze moeten beginnen, of hebben zij de kennis en/of capaciteit niet in-house om dit te kunnen verwezenlijken. Wij helpen met advies, begeleiding, planning en uitvoering om de overstap te maken. Applicatie management en migraties zijn immers voor ons dagelijkse kost. Werken in de cloud is vandaag de dag bijna cruciaal. Het wordt steeds normaler en toegankelijker om op afstand te werken, online te vergaderen en documentatie te delen.  Maar hoe groot is ‘cloudminnend’ Nederland nu eigenlijk?”

Een studie onder 150-plus IT-managers in het Midden- en Kleinbedrijf volgde om dit in kaart te brengen. Dan blijkt dat 50,8 procent van de respondenten aangeeft dat hun bedrijf al volledig is overgegaan naar de cloud. Een gedeeltelijk gebruik van de cloud vinden we bij 39%. “Maar dat betekent dus wel dat tien procent nog helemaal niets heeft ondernomen op dit vlak. Er ligt wel een plan om op termijn over te gaan, maar ze weten niet goed hoe ze moeten beginnen en ze zien op tegen het omvangrijke project. Onze verwachting is dat in de komende jaren iedereen toch wel – al is het maar deels – de cloud gaat gebruiken.”

Lift-and-shift

“Je kunt op verschillende manieren naar de cloud migreren”, legt Hoogland uit. “Velen kiezen ervoor het bestaande applicatielandschap in zijn geheel over te brengen naar de cloud. Dat is het lift-and-shift principe. Of je kiest ervoor applicaties opnieuw te bouwen, waardoor ze volledig de voordelen van de cloud kunnen gebruiken. Een cloud-native migratie dus. We zien dat iets meer dan de helft van de bedrijven gekozen heeft voor een cloud-native migratie. De lift-and-shift methode wordt als simpeler gezien, maar dit betekent ook dat de applicatie meestal niet volledig gebruik kan maken van alle functionaliteiten die de cloud te bieden heeft. Daarom kiezen bedrijven meer voor de cloud-native methode. Zo kan de vernieuwde applicatie het meeste halen uit de voordelen van werken in de cloud.”

Naar welke cloud gaan ze dan? Dat blijkt in 48,7% Azure van Microsoft te zijn. Gevolgd door Amazon Web Services met 27,4%. Naar CloudVPS (Virtual Private Server) ging 5,3%; dan blijft er nog 18,6% over voor ‘anders’. Dat Azure zo goed scoort, verbaast Hoogland niet. “Microsoft heeft een sterk partner netwerk wat  Azure omarmt heeft. Bovendien heeft het platform veel te bieden.”

Extra handjes

Een cloudmigratie is nogal aan project. Reden voor sommige bedrijven om er dan maar helemaal van af te zien. Andere huren extra handjes in om het werk uitgevoerd te krijgen. “Wanneer een migratie wordt uitgevoerd komt daar veel bij kijken. Er is bijvoorbeeld specifieke kennis nodig om te weten welke mogelijkheden de cloud voor een bepaald bedrijf kan bieden en hoe dit verwezenlijkt kan worden. Daarnaast is het de vraag of het bedrijf in/house genoeg capaciteit heeft om de migratie en alle activiteiten die daarbij komen kijken uit te kunnen voeren. Hoe hebben bedrijven die reeds zijn gemigreerd dit aangepakt?”

Van de ondervraagden gaf 55,2% aan dat de migratie in-house uitgevoerd is. Hierbij is het uitvoerende team in veel gevallen wel vergroot om de nodige capaciteit binnen te hebben. Ook kiest zo’n 9% voor detachering, waarbij de tijdelijk extra kennis en capaciteit in-house halen, voor zolang het migratieproject duurt.

Stappenplan

Het lukt de meeste bedrijven wel om een ontwikkelingsplan te maken, om te bedenken hoe je van de cloud gebruik kunt maken. Toch zijn er dan nog twee belangrijke redenen die, aldus het onderzoek, uitvoering tegenhouden. Hoogland: “De eerste is dat een bedrijf gewoon niet weet waar het moet beginnen. Het lijkt vaak een doolhof. Ook hier kan gespecialiseerde partij helpen. Door een framework te creëren en een duidelijk stappenplan op te zetten wordt de planning overzichtelijk gemaakt.”

De tweede reden is gebrek aan kennis en vaardigheden om de organisatie volledig gebruik te laten maken van de voordelen van de nieuwe situatie met applicaties in de cloud. “Dat is eigenlijk niet anders dan het goed laten werken van welke applicatie dan ook binnen een bedrijf. Daar heb je trainingen voor nodig, een methoden om de medewerkers te laten voelen dat zij voordeel hebben bij het nieuwe platform. Ook hiervoor hebben wij een stappenplan klaar liggen. Je moet dit vooral niet verwaarlozen."

Lees het onderzoek hier.

https://tecknoworks.com/moving-to-the-cloud/

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud