Wouter Hoeffnagel - 24 april 2020

Amazon-medewerkers gebruikten data van verkopers voor ontwikkeling eigen producten

Amazon-medewerkers gebruikten data van verkopers voor ontwikkeling eigen producten image

Amazon-medewerkers gebruikten data van onafhankelijke aanbieders op het e-commerceplatform om concurrerende artikelen te ontwikkelen. Het gaat in het specifiek om verkoopgegevens van partijen die op het platform actief zijn. De werkwijze is in strijd met het officiële beleid van Amazon.

Dit melden ruim twintig voormalig werknemers van Amazon aan The Wall Street Journal. Ook documenten die de krant inzag onderschrijven het verhaal. De medewerkers geven toe verkoopgegevens van concurrerende verkopers te hebben gebruikt om producten voor Amazon te ontwikkelen. De werknemers erkennen dat dit niet is toegestaan.

Amazon laat in een reactie weten dat de werkwijze van de medewerkers in strijd is met het beleid van Amazon. Het bedrij geeft aan net als iedere andere retailer verkoop- en winkelgegevens te analyseren om de beste winkelervaring te bieden. Het gebruik van niet-openbare data van verkopers om te bepalen welke producten Amazon zelf lanceert is echter niet toegestaan, stelt de e-commercegigant. Het bedrijf gaat de praktijken onderzoeken.