Helft van de CFOs verwacht omzetdaling tot 30% door coronavirus
23-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Helft van de CFOs verwacht omzetdaling tot 30% door coronavirus

51% van de CFO's en financieel leiders bereidt zich voor op omzetdalingen tot 30% door het coronavirus. 28% verwacht zelfs dat de omzet van hun organisatie met meer dan 30% gaat dalen.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. "Veel CFO's vertellen ons dat zij hun besluiten baseren op de meest negatieve scenario's. Dit leidt ertoe dat CFO's drastische maatregelen rondom kostenbeheer overwegen in april en mei", aldus Alexander Bant, practice vice president research voor de Gartner Finance Practice. "Indien CFO's gevraagd worden hoe deze negatieve scenario's hun vermogen beïnvloedt om op de lange termijn te investeren in groei, meldt 70% dat zij voorzichtig zijn op dit vlak."

omzet-corona-gartner-2020-04.png

15% van de CFOs is van plan zijn investeringen voor de lange termijn volledig of grotendeels stil te leggen. 50% verwacht alleen op selectieve basis investeringen uit te stellen. 30% heeft hiervoor geen plannen, terwijl 5% meldt eerdere langetermijninvesteringen te vervangen door nieuwe investeringen.

'Vroegtijdig investeren is van vitaal belang'

Bant stelt dat het verleden uitwijst dat vroegtijdig investeren in groei van vitaal belang is. "Op dit moment zien we dat CFO's de financiering onder deze groeikansen aanscherpen. De bedrijven die als leiders in hun industrie te voorschijn zullen komen verschuiven snel en vervangen eerder langetermijninvesteringen door nieuwe investeringen. Op dit moment lijkt slechts 5% van de bedrijven deze wijzigingen door te voeren."

CFO's die de investeringen van hun bedrijf willen herzien, hebben hiervoor een solide theorie van hoe hun klant verandert nodig. Onder normale omstandigheden besteden CFO's 5 tot 10% van hun tijd met klanten. In crisismodus adviseert Gartner CFO's meer tijd aan de 'frontlinie' te besteden om te achterhalen hoe hun belangrijkste klanten verwachten te herstellen en welke veranderingen zijn voorzien.

Tot slot blijkt dat CFO's nauwelijks tot geen vertraging verwachten bij het sluiten van hun boeken aan het einde van het eerste kwartaal. 65% verwacht geen vertraging, terwijl 28% een vertraging van drie dagen of minder verwacht. Slechts 3% verwacht een vertraging van meer dan drie dagen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel