Wouter Hoeffnagel - 24 april 2020

Investeringen in startups blijven op peil ondanks coronacrisis

De wereldwijde investeringen in startups blijven ondanks de corona crisis op peil. In de eerste drie maanden van dit jaar werd voor een bedrag van $ 61 miljard in startups geïnvesteerd. Dat is iets minder dan het bedrag van $ 65,6 miljard dat wereldwijd in het laatste kwartaal van 2019 werd gestoken in startups. Het aantal transacties liep sterk terug, van 5.820 naar 4.260. De meest opvallende investeringen in het eerste kwartaal van 2020 waren de kapitaalinjecties van $ 3 miljard in het Indonesische ride-hailing bedrijf Gojek en de Chinese videostreamer Kuaishou. Daarnaast werd $ 2,25 miljard geïnvesteerd in Waymo, een Amerikaanse producent van zelfrijdende voertuigen.

Dit blijkt uit Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. In Europa namen de investeringen in startups toe van $ 7,9 miljard in het laatste kwartaal van 2019 tot $ 8,8 miljard in de eerste drie maanden van 2020. Ook in Europa daalde het aantal transacties, van 1.262 tot 923. Ondanks het officiële vertrek uit de Europese Unie zag het Verenigd Koninkrijk de investeringen in startups aanzienlijk toenemen, van $ 2,1 miljard in het laatste kwartaal van 2019 tot $ 3,2 miljard in de eerste drie maanden van dit jaar. In Nederland namen de investeringen fors af, van $ 420 miljoen in het laatste kwartaal van 2019 tot $ 150 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar. “Gezien de ervaringen in het eerste kwartaal in Azië ligt een verdere daling in het tweede kwartaal van dit jaar in het verschiet”, zegt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance.

Forse investeringen in pandemie oplossingen

Hoewel COVID-19 wereldwijd voor grote uitdagingen op de markt zorgt, heeft het virus volgens Zuidema ook tot gevolg dat aanzienlijk geïnvesteerd wordt in bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van vaccins of andere oplossingen om met het coronavirus om te gaan, zoals Artificial Intelligence.

Zuidema: “In het Verenigd Koninkrijk heeft de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations ruim $ 23 miljard geïnvesteerd in bedrijven die werken aan de ontwikkeling van een vaccin. Voorbeelden van bedrijven die het heeft ondersteund, zijn Novavax (in samenwerking met Oxford University), Moderna en InovioPharmaceuticals. En de Bill and Melinda Gates Foundation heeft $ 125 miljoen toegezegd om snel een antwoord te vinden op COVID-19. Wij zien ook overheden in toenemende mate investeringen doen om met oplossingen te komen. In maart ontving het Duitse CureVac $ 89 miljoen van de Europese Commissie om de productie van zijn potentiële COVID-19-vaccin te kunnen opschalen. En de Canadese regering investeert $ 27 miljoen ??in projecten die het ontwikkelen, testen en implementeren van mogelijke oplossingen ondersteunen.”

'Gevolgen worden komende maanden duidelijk'

Zuidema verwacht dat de gevolgen van de corona crisis de komende maanden veel duidelijker gaan worden en heel veel startups financieel gaan raken. Zuidema: “Het corona virus zorgt nu al voor een ongekend aantal faillisementen en dat zal de komende maanden alleen maar doorgaan. Bedrijven die niet omvallen, zullen het hoofd boven water willen houden door zich te concentreren op hun kernactiviteiten. Hoewel op dit moment wereldwijd nog veel durfkapitaal beschikbaar is, zullen veel investeerders inzicht willen hebben in de uiteindelijke gevolgen van de pandemie. Met uitzondering van strategische investeringen zullen de durfinvesteringen die bedrijven doen op de korte termijn waarschijnlijk een stuk lager zijn. De daling met 31% van investeringen in het eerste kwartaal in Azië - de eerste regio die geraakt werd door COVID-19 – is een duidelijke en informatieve voorbode voor wat nog in de rest van de wereld kan gebeuren. Na de mislukte beursgang van WeWork eind vorig jaar zijn durfkapitaalinvesteerders voorzichtiger geworden met hun investeringen. Het belang van winstgevendheid van de bedrijven waarin zij investeren is duidelijk toegenomen. Met de grote onzekerheid die COVID-19 heeft gecreëerd, zullen investeerders risico’s nog meer willen mijden. Het virus slaat dus in feite de deur naar veel geplande beursgangen dicht, zeker op de korte termijn. Een groot aantal bedrijven zal dan ook een vorm van overbruggingsfinanciering nodig hebben om de turbulentie op de markt te kunnen doorstaan. Vooral bedrijven in de Verenigde Saten lopen mede gezien de aanstaande presidentsverkiezingen een risico. Zoals het er nu naar uitziet, zal de huidige pandemie niet voor het eind van het jaar uit de lucht zijn. Dat betekent in mijn ogen dat beursgangen niet eerder dan 2021 weer op gang komen.”