Witold Kepinski - 22 april 2020

SAP verwacht dat coronacrisis zijn concurrentiepositie versterkt

SAP verwacht dat coronacrisis zijn concurrentiepositie versterkt image

SAP heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2020 bekendgemaakt. De totale opbrengsten stegen ten opzichte van Q1 2019 met 7% tot 6,52 miljard euro.

In het eerste kwartaal steeg de cloudomzet met 29% in vergelijking tot dezelfde periode het jaar ervoor tot 2,01 miljard euro (IFRS).

De omzet uit softwarelicenties daalde in vergelijking tot het eerste kwartaal in 2019 met 31% tot 451 miljoen euro. De opbrengsten uit cloud en software stegen op jaarbasis met 7% tot 5,40 miljard euro. Het aandeel van de meer voorspelbare omzet steeg met ongeveer 4 procentpunten op jaarbasis tot ongeveer 76% in het eerste kwartaal.

Zoals verwacht is de IFRS-operationele winst in het eerste kwartaal aanzienlijk gestegen. Dit was voornamelijk als gevolg van een aanzienlijk lagere impact van de herstructureringskosten en de op aandelen gebaseerde compensatiekosten. De bedrijfswinst steeg in vergelijking tot het jaar ervoor met meer dan 100% tot 1,21 miljard euro. De operationele marge steeg met 20,8 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 18,5%.

Software

"De activiteiten in de eerste twee maanden van Q1 2020 waren gezond. Omdat de impact van de COVID-19-crisis tegen het einde van het kwartaal snel toenam, is een aanzienlijk deel van de nieuwe activiteiten uitgesteld. Dit komt met name tot uiting in de daling van de omzet die afkomstig is uit softwarelicenties. SAP heeft echter snel gereageerd op de nieuwe situatie door het toepassen van virtuele salesopties en een implementatiestrategie op afstand. Om de winstgevendheid te beschermen, vertraagt SAP het aannemen van nieuwe werknemers en vermindert het de discretionaire uitgaven. Daarnaast bespaart het concern op reiskosten en het opzetten van virtuele evenementen. SAP blijft zich inzetten voor zijn langetermijnstrategie en -vooruitzichten en blijft investeren in innovatie. Het concern verwacht dat de COVID-19-crisis zijn concurrentiepositie juist zal versterken", zo meldt SAP in een persbericht.

SAP heeft zijn jaaromzet aangepast op 30,16 miljard tot 30,92 miljard dollar, Dat is een verwachte daling van 350 miljoen dollar aan abonnementsinkomsten voor het hele jaar en 100 miljoen dollar aan onderhoudsinkomsten. Het bedrijfsresultaat komt dan uit op  8,79 miljard dollar tot 9,22 miljard dollar.

SAP co-CEO Jennifer Morgan stapt op

Verder stapt co-CEO Jennifer Morgan op. Jennifer Morgan stond zes maanden, samen met Christian Klein, als co-CEO aan het hoofd van SAP. Dat duo werd geïnstalleerd na het vertrek van Bill McDermott, die negen jaar lang de plak zwaaide bij de softwaremaker. Dat duo CEO's werd in oktober nog gezien als de juiste oplossing voor SAP. Het is ook niet de eerste keer dat de ERP-gigant een tweeledig leiderschap had.

Maar zes maanden later is het weer uit. Volgens SAP is de beslissing om Jennifer Morgan te laten gaan een gevolg van de coronacrisis. "Meer dan ooit vereist het huidige klimaat dat bedrijven snel actie kunnen nemen en dat wordt het best ondersteund door een duidelijke leiderschapsstructuur", aldus de ERP- gigant in een mededeling. Morgan verlaat het bedrijf op 30 april en Klein blijft dan als enige CEO over. 

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024