AI experts Atos analyseren data rond coronavirus

21-04-2020 | door: Witold Kepinski

AI experts Atos analyseren data rond coronavirus

Atos neemt deel aan de ‘Covid-19 Dataset Challenge’: een wereldwijde competitie gehost door on online community Kaggle. Internationale deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie proberen tijdens deze competitie met behulp van machine learning antwoorden te vinden op belangrijke vragen over het virus. Atos heeft een team van tien experts vrijgemaakt voor dit project. Zij zetten hun kennis op het gebied van AI in om de medische gemeenschap op basis van data-analyses van wetenschappelijke publicaties te informeren over de allerlaatste inzichten over Covid-19.

Literaire analyses zijn een cruciaal onderdeel van wetenschappelijk onderzoek en hebben tot doel het denken, de ideologieën en concepten over een specifiek thema in kaart te brengen. In het onderzoek naar Covid-19 spelen deze analyses een belangrijke rol tijdens het onderzoeksproces, omdat zij diepere inzichten bieden en het mogelijk maken lacunes in onderzoek sneller boven tafel te krijgen. Ook leggen zulke reviews een basis voor de ontwikkeling van empirische hypotheses, maar kosten zij in hun traditionele vorm erg veel tijd.

Data-analyses van 47.000 wetenschappelijke publicaties over Covid-19
In de afgelopen weken hebben data-experts van Atos zich toegelegd op het verwerken van duizenden wetenschappelijke publicaties. Deze zijn onderdeel van een overkoepelende dataset gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over het coronavirus. Met behulp van machine learning worden deze artikelen geschikt gemaakt voor datamining en textmining: het gericht zoeken naar (statistische) verbanden tussen gegevensverzamelingen met als doel profielen op te stellen voor wetenschappelijk gebruik. Het team van Atos buigt zich over ruim 47.000 artikelen die door wetenschappers van verschillende organisaties zijn gepubliceerd op verzoek van het White House Office of Science and Technology Policy. Het team richt zich op het extraheren en classificeren van opinies en inzichten met als doel binnen afzienbare tijd betrouwbare gegevens te verzamelen. Hiermee hoopt zij dat wetenschappers in staat zullen zijn het virus beter en sneller te doorgronden, zodat zij sneller en doelgericht behandelingsmethodes kunnen ontwikkelen.

“Dankzij de laatste toepassingen gebaseerd op machine learning, zoals computerlinguïstiek - het automatisch verwerken en analyseren van grote hoeveelheden taalgegevens - kunnen we ervoor zorgen dat relevante data sneller in de juiste handen komen. Overheden, wetenschappers en bedrijven moeten samenwerken met als doel alle taken die hiervoor in aanmerking komen te automatiseren. Zo kunnen we zorgen dat Covid-19- wetenschappers zich volledig kunnen richten op innovatie”, benadrukt Kaoutar Sghiouer, Chief Data Science van Atos.“Ons team bestaat uit tien ervaren experts uit verschillende landen, die werkzaam zijn in R&D of in Operations. Zij zullen hun kwaliteiten maximaal inzetten om de medische gemeenschap zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Het Atos-team zet zijn interne computing- en opslagcapaciteit in en maakt daarnaast kosteloos gebruik van de faciliteiten van Atos’ partner Google Cloud.

Inzendingen voor de ‘Covid-19 Dataset Challenge' worden in twee rondes geëvalueerd die achtereenvolgens op 16 april en 16 juni 2020 worden of zijn afgesloten.

Kijk voor meer informatie over de ‘COVID-19 Dataset Challenge’ op: https://www.kaggle.com/allen-institute-for-ai/CORD-19-research-challenge
Meer informatie over de AI-oplossingen van Atos is te vinden op: https://atos.net/en/solutions/codex-ai-suite 

Terug naar nieuws overzicht