20-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Opnieuw zendmasten in brand gestoken

Twee zendmasten op een parkeergarage in Amsterdam-West zijn afgelopen weekend in brand gestoken. Eén van de masten vatte daadwerkelijk vlam, terwijl de poging bij de andere zendmast mislukte. In het Belgische Pelt is eveneens een zendmast afgebrand.

De melding van brand bij de Amsterdamse zendmasten kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 05:00 uur binnen. Het vuur kon snel worden gedoofd. Vermoedelijk gaat het om brandstichting; de politie roept getuigen via Twitter op zich te melden.

Reeks branden

De branden zijn onderdeel van een reeks branden in telecomzendmasten in Nederland. Onder meer in Liessel, Beesd, Rotterdam, Nuenen, Oudenbosch en Almere is brandgesticht. Vermoedelijk houden de brandstichtingen verband met weerstand tegen de uitrol van het 5G-netwerk; de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde vorig jaar nog een groeiend protest te zien tegen de zendmasten. Aanleiding hiervoor zijn zorgen over de impact van 5G-straling op de gezondheid en het milieu.

Minister Grapperhaus van Justitie en premier Rutte wezen eerder al op het gevaar van brandstichting. Zo wijzen zij erop dat het uitvallen van telecomzendmasten de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 in gevaar kan brengen.

Zendmast in Pelt

In het Belgische Pelt is zaterdagavond eveneens een telecomzendmast afgebrand. De melding van de brand kwam rond 23:30 binnen. Bij de zendmast is sporenonderzoek verricht; er bestaat een sterk vermoeden van brandstichting. Zo bleek een hekwerk rondom de zendmast te zijn doorgeknipt.

Terug naar nieuws overzicht