Kabinet reageert op digitaliseringsambities van Europese Commissie
18-04-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Kabinet reageert op digitaliseringsambities van Europese Commissie

Het Nederlandse kabinet heeft in een brief gereageerd op de recente digitaliseringsambities van Europese Commissie. Minister Stef Blok (foto) stuurde de de Tweede Kamer onlangs vier fiches met standpunten van de werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC).

De vier fiches bestaan uit Mededeling over een Europese datastrategie, Mededeling Europese digitaliseringsstrategie, Verordening Europese klimaatwet en Gendergelijkheidsstrategie 2020-2025.

De mededeling “De digitale toekomst van Europa vormgeven” geeft invulling aan de digitaliseringsambities van de Europese Commissie voor de komende vijf jaar. De Commissie heeft hiertoe drie ambities geformuleerd: technologie die werkt voor mensen, een eerlijke en concurrerende economie, en een open, democratische en duurzame maatschappij, aldus het kabinet.

Infrastructuur

Europa moet volgens het kabinet vrij zijn om te kiezen hoe en op welke wijze zij de digitale transformatie maakt. Deze door de Europese Commissie benoemde ‘Europese technologische soevereiniteit’ begint bij het garanderen van de integriteit en weerbaarheid van de Europese data infrastructuur communicatienetwerken. Dit vraagt om het creëren van de juiste omstandigheden waarbinnen Europa mondiale sleuteltechnologieën (zoals 5G, AI en toekomstige 6G-technologie, kwantum en high performance computing) kan ontwikkelen en implementeren en haar afhankelijkheid van technologie uit andere regio’s op de wereld kan beperken. Deze capaciteiten zijn nodig als Europa haar eigen regels en waarden in het digitale tijdperk wil blijven definiëren om op mondiaal niveau een speler van formaat wil zijn, aldus het kabinet.

Data Strategie

De Commissie doet in de mededeling uitsluitend aankondigingen voor toekomstige (wetgevings)voorstellen die moeten bijdragen aan het behalen van de drie bovengenoemde doelen. Gelijktijdig met deze strategie heeft de Commissie een AI-Witboek en Data-strategie gepresenteerd.

Lees alles details hier.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie