Coronavirus zet verkoop van 3D printers onder druk
20-04-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Coronavirus zet verkoop van 3D printers onder druk

Vanaf het einde van het eerste kwartaal van 2020 hebben veel 3D-printerbedrijven uit de VS, Europa, China en overal ter wereld hun inspanningen verlegd van de verkoop van printers naar het produceren van de broodnodige benodigdheden om het coronavirus te bestrijden. Dit meldt onderzoeksbureau CONTEXT.

"Door de inspanningen te concentreren op het produceren van de broodnodige medische benodigdheden, is er een verschuiving ontstaan van de productie en verkoop van printers naar servicebedrijven en de infrastructuur van servicebureaus", zegt Chris Connery, VP worldwide analytics bij CONTEXT. "Als gevolg van zwakke zendingen in het vierde kwartaal van 2019, lijkt deze heroriëntatie - en de vraag- en aanbodbeperkingen die de komende weken worden verwacht - van 2020 een moeilijk jaar te maken voor zendingen met 3D-printers. Hoewel COVID-19 nog geen impact had, waren de wereldwijde leveringen van 3D-printers al ongebruikelijk zwak in het vierde kwartaal van 2019. Voor veel fabrikanten - vooral leveranciers die zich richten op printers van industriële of design -prijsklasse - ging deze vertraging gepaard met een zwakke automotive markt, een over het algemeen zwakke productiesector en trage Aziatische en Europese economieën.”

CONTEXT merkt op dat printerzendingen gedurende het kwartaal jaar-op-jaar veranderingen zagen van -11% (personal prijsklasse printers), + 26% (professionel printers), -22% (design) en -23% (industrieel) ; de enige toename is in de professional categorie.

Over het hele jaar was er slechts + 1% groei in verzendingen van industriële printers in vergelijking met 2018; in het Design-segment werden -6% minder printers verzonden; en het aantal zendingen van persoonlijke printers daalde met -11% doordat de vraag bleef verschuiven naar kits, waarvan de verkoop moeilijk te kwantificeren is.

Doe-het-zelf

Op de markt voor persoonlijke 3D-printers was 2019 een sterk jaar voor gevestigde leveranciers zoals XYZPrinting, Prusa Research, Monoprice, Anycubic en Flashforge, maar het was de meer slecht gedefinieerde kitsmarkt die de meeste aandacht van de industrie trok. De leider op het gebied van kits - en verreweg de marktleider in de wereldwijde 3D-printermarkt bij het overwegen van zowel kits als eindproducten - was China's Creality 3D. Hoewel ooit werd aangenomen dat de vraag van consumenten naar doe-het-zelfkits zou verdwijnen als gevolg van de betere out-of-the-box-ervaring die wordt geboden door complete machines, is zelfassemblage - grotendeels gericht op hobbyisten - de laatste jaren weer in zwang geraakt. Dit is niet alleen te danken aan zeer lage prijspunten, maar ook aan protectionistische maatregelen die de invoer bevorderen van onderdelen die lokaal over afgewerkte producten kunnen worden gemonteerd, hoewel de montage in dit geval op een individuele doe-het-zelfbasis is in plaats van in de fabriek. Het aantal DIY-kits dat in 2019 werd verzonden, was bijna tweemaal zo hoog als dat van voltooide printers, maar als het zou worden samengevoegd in het jaarlijkse totaal, zou de verkoop aan deze vage markt de wereldwijde inkomsten met slechts + 9% hebben verhoogd.

Design

In de segmenten Design en Industrial - die samen goed waren voor meer dan 78% van alle omzet van 3D-printers - daalden de totale verzendingen met -3% voor 2019. Hoewel de leveringen van metalen 3D-printers met + 4% stegen ten opzichte van het voorgaande jaar, met een gestage groei in opkomende technologieën zoals materiaalextrusie en gerichte energiedepositie was er een daling van -10% in die van reguliere poederbedfusieprinters. Marktleiders GE Additive en EOS werden in de top 5 vergezeld van Desktop Metal en Markforged (die beide oplossingen bieden op basis van materiaalextrusie) en nieuwkomer HBD die sterk presteerde in China. De totale levering van industriële en design-polymeerprinters daalde met -5% in vergelijking met 2018, maar bepaalde leveranciers, waaronder HP en UnionTech, kenden een uitstekende groei. Stratasys bleef de marktleider in termen van eenheidsvolumes, hoewel de jaarlijkse verzendingen in 2019 met -12% daalden.

Industrial

Prognoses voor 2020, gebaseerd op informatie die beschikbaar is vanaf 23 maart, tonen aan dat printerfabrikanten nu dagelijks de effecten beoordelen van een verstoorde toeleveringsketen en een ongelijke menselijke productiviteit op zowel hun eigen vermogen om hardware te produceren als de eindmarkten om die ze verzorgen. In de afgelopen jaren zijn leveranciers doorgaans optimistisch begonnen en hebben hun vooruitzichten voor verzending gedurende het jaar langzaam aangepast.

Momenteel bieden leveranciers echter alleen informele / voorspellingen op hoog niveau: de meesten beginnen 2020 met negatieve vooruitzichten en verwachten dat ze zullen herstellen als de zaken opnieuw beginnen zodra de wereldwijde pandemie afneemt. Hoewel elke printerklasse zich richt op verschillende gebruikers, worden veel van de belangrijkste eindmarkten (zoals de markten voor tandheelkunde, ruimtevaart, auto-industrie, consumentenproducten, orthopedie en onderwijs) negatief beïnvloed door mondiale sluitingen en vertragingen. Aan de aanbodzijde komen de belangrijkste componenten voor printers, zoals voor veel andere elektronische goederen, uit China, de regio die het eerst werd getroffen door de pandemie. Als gevolg van de onzekerheid denken hardware leveranciers nu in termen van weken en kwartalen in plaats van jaren, en de huidige geaggregeerde prognoses tonen aan dat de segmenten Industrial en Design naar verwachting een daling van de verzending van -4% zullen zien tussen 2019 en 2020, zelfs rekening houdend met een herstel in de 2e helft van het jaar.

Op de industriële markt - die goed was voor 68% van de wereldwijde inkomsten uit hardware voor 3D-printers 2019 - waren de leveringen in de tweede helft van 2019 traag, hoewel dit meestal het sterkste deel van het jaar is, en de vooruitzichten voor 2020 waren daarom al uitdagend. Rekening houdend met zowel deze negatieve tegenwind als de vraag-en-aanboduitdagingen die samenhangen met wereldwijde reacties op het coronavirus, hoopt dit segment een daling van slechts -2% te zien in printerzendingen in 2020 na zijn 5-jarige CAGR van + 14% en anticipeert op een voortschrijdend herstel per regio, te beginnen met het Oosten.

Medisch

Nu de pandemie onder controle komt en de economie weer normaal wordt, is er een groot potentieel voor de 3D-printermarkt, aangezien het vermogen van de technologie om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van de medische gemeenschap, haar snelle-draaimogelijkheden wereldwijd heeft aangetoond. De reacties op de pandemie laten ook zien dat het gebruik van 3D-printen voor lokale productie, in plaats van te vertrouwen op complexe multinationale toeleveringsketens, het potentieel kan hebben om veel bedrijven te helpen toekomstige risico's te verkleinen.

Terug naar nieuws overzicht