Wouter Hoeffnagel - 17 april 2020

IBM lijkt Amerikaanse rechtszaak over leeftijdsdiscriminatie te schikken

IBM wil een Amerikaanse rechtszaak over leeftijdsdiscriminatie schikken. De rechtszaak stelt dat het Amerikaanse techbedrijf werknemers van 40 jaar en ouder systematisch ontsloeg en banen naar het buitenland verplaatste.

Dit blijkt uit documenten die zijn ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas. IBM is in maart 2018 aangeklaagd door Jonathan Langley, een voormalig medewerker van IBM die in 2017 is ontslagen. Langley stelt dat IBM hem specifiek ontsloeg vanwege zijn leeftijd - hij was toen 59. Dit is in strijd met de Amerikaanse Age Discrimination in Employment Act (ADEA).

Werknemersbestand verjongen

Langley stelt dat IBM doelbewust probeert zijn werknemersbestand te verjongen. Het bedrijf zou zijn peilen hierbij richten op werknemers van 40 jaar en ouder. Banen die door hun ontslagen vrijkomen verdwenen in de VS en zijn volgens Langley verplaatst naar het buitenland. Een federale rechter in Texas droeg IBM in september 2019 nog op documenten te overhandigen aan de rechtbank, waaronder interne memo's en communicatie van de toenmalige CEO Ginni Rometty.

The Register meldt nu echter dat de rechtbank de rechtszaak tussen voormalig IBM-medewerkers staakt. Dit doet vermoeden dat IBM met Langley tot een schikking is gekomen. De schikking is niet bevestigd en details over deze eventuele schikking ontbreken.

Meer rechtszaken op komst

Indien het daadwerkelijk tot een schikking is gekomen, is de kous hiermee voor IBM nog niet af. Naar verwachting staat het bedrijf in de Verenigde Staten een groot aantal vergelijkbare rechtszaken over leeftijdsdiscriminatie te wachten.