Wouter Hoeffnagel - 17 april 2020

Europese Commissie: Gebruik locatiegegevens voor corona-apps niet toegestaan

Het gebruik van apps om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan binnen de Europese Unie moet vrijwillig zijn. Het gebruik van locatiegegevens is verboden en de identiteit van gebruikers moet altijd zijn afgeschermd. Zodra de coronacrisis voorbij is, dient de app uitgeschakeld te worden.

Dit staat in richtlijnen voor corona-apps die de Europese Commissie donderdag presenteert. Veel EU-lidstaten werken aan apps om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en tegen te gaan. Ook Nederland werkt aan dergelijke apps, maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op 7 april bekend. Het gaat hierbij om een tweetal apps: een app die bijhoudt met wie coronapatiënten in contact zijn geweest en een app waarmee coronapatiënten contact kunnen onderhouden met zorgverleners.

Met de richtlijnen wil de Europese Commissie zeker stellen dat EU-lidstaten uniforme apps inzetten die aan dezelfde criteria voldoen. Een belangrijke eis hierbij is dat locatiegegevens niet gebruikt mogen worden; dit is volgens de commissie in strijd met het principe om zo min mogelijk data te verzamelen. Bluetooth kan een alternatief zijn. De richtlijnen zijn hier te vinden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024