Wouter Hoeffnagel - 16 april 2020

itemlost brengt eerlijke vinder met de rechtmatige eigenaar in contact via QR-code

Wie een verloren object wilt teruggeven aan de rechtmatige eigenaar, moet hiervoor vaak relatief (te) veel moeite doen. itemlost vereenvoudigt dit proces met behulp van een QR-code.

Veel eigenaren vermelden hun naam en telefoonnummer op hun eigendommen. De privacy van de eigenaar is hierbij echter niet geborgd en dergelijke labels zijn aan slijtage onderhevig. De 26-jarige Gino de Vin bedacht een alternatief: een QR-code die vinders van objecten in staat stelt snel, eenvoudig en anoniem in contact te treden met de rechtmatige eigenaar.

Anoniem contact

"Deze QR-code is beschikbaar op onder andere keychains en stickers, die de gebruiker aan of op een object bevestigt. De code is gekoppeld aan het account van de gebruiker. De vinder scant de QR-code met behulp van de camera van zijn smartphone. De code verwijst hem door naar de website van itemlost, die de vinder anoniem in contact brengt met de rechtmatige eigenaar", legt De Vin uit.

Veel vinders willen een gevonden object eerlijk teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Zürich, Universiteit van Michigan en Universiteit van Utah dat 72% van de mensen een portemonnee met een grote som geld eerlijk teruggeeft. Het loont dan ook vinders hierbij te helpen en drempels weg te nemen.

De kortste route tussen vinder en eigenaar

De Vin werkt nauw samen met Marco Gons, partner en aandeelhouder bij itemlost. "Tot januari 2019 werkte ik bij IBM, waar ik zo'n twintig jaar tot volle tevredenheid actief ben geweest. Tijdens mijn sabbatical ben ik in aanraking gekomen met Gino en itemlost. Mijn interesse was meteen gewekt omdat het een heel sterk concept is. Ik heb daarom afscheid genomen van IBM en mij achter itemlost geschaard", licht Gons toe.

"itemlost biedt de kortste route van de vinder naar de rechtmatige eigenaar. We hebben wereldwijd de nodige concurrentie. Maar al onze concurrenten vereisen meer stappen om in contact te komen met de rechtmatige eigenaar. Zo moet je online zoeken in een database of een telefoonnummer bellen. Deze extra stappen verhogen de drempel om een object terug te geven", legt Gons uit.

Extra service bieden

De oplossing is relevant voor organisaties in iedere sector. "Zo kunnen autodealers onze keytag aan sleutels hangen van auto's die zij aan klanten afleveren. Dit biedt de dealer marketingkansen, terwijl de klant zijn verloren sleutel eerder terugkrijgt”, zegt De Vin. “Maar ook voor bijvoorbeeld verzekeraars. Meer teruggevonden voorwerpen betekent dat zij minder hoeven uit te keren.”

Denk daarnaast aan asset management. Zo gaan binnen ieder bedrijf objecten verloren, wat kosten met zich meebrengt. Door een label of sticker aan objecten assets te koppelen verkleinen organisaties deze kans. Voor apparaten zoals laptops, smartphones en tablets zijn de QR-codes ook als wallpaper beschikbaar.

Alleen betalen voor geregistreerde items

Bedrijven betalen naast de aanschaf van de keytags en stickers een licensing fee voor het gebruik van de QR-codes. "Het gaat hierbij om een bedrag van enkele centen per geregistreerd item per kwartaal, dat zakelijke klanten betalen gedurende de eerste drie jaar. Na deze periode vervalt de licensing fee", legt Gons uit. "Je betaalt natuurlijk alleen voor de geregistreerde labels.”

Klanten van itemlost zijn onder meer Schiphol Group, Schiphol Privium, autodealers als Zeeuw & Zeeuw en Witteburg, de gemeente Zoetermeer, gemeente Pijnacker-Nootdorp en BOB Autowas.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024