Redactie - 15 april 2020

Moskou lanceert digitaal volgsysteem om coronavirus in te dammen

Moskou heeft een digitaal volgsysteem geïntroduceerd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kritiek is er ook omdat deze technologie een bedreiging vormt voor de privacy zo meldt CNN. Er wordt gesproken van een 'digitale Gulag'. Gulag / Goelag was een organisatie en de benaming van kampen in de Sovjet Unie waar miljoenen burgers in de vorige eeuw, vooral onder dictator Joseph Stalin, werden gevangen gezet, te werk werken gesteld en uiteindelijk vaak werden vermoord.

De Russische hoofdstad is getroffen door het coronavirus en burgemeester Sergey Sobyanin heeft verklaard dat het digitale volgsysteem een antwoord geeft om de pandemie in te dammen. Iedereen van 14 jaar of ouder die naar buiten wil, zoals met het OV, moet een QR-code downloaden en registreren op een overheidswebsite. Ze moeten dan vooraf een route en doel aangeven die de QR-code opslaat en door de autoriteiten zoals de politie gecontroleerd kan worden. Als iets niet klopt volgt een boete.

De beperkingen zullen geleidelijk uitgebreid worden zoals korte wandelingen in de buurt. Als je een belangrijke baan hebt krijg je een speciale onbeperkte pas. Je moet dan best veel info geven bij het aanvragen van een QR-code. Het systeem slaat zaken op zoals ID, verkeersboetes, energierekeningen, buitenlandse paspoorten, belastingnummer, kenteken van de auto etc...

Moskou is een soort proeftuin voor het testen van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenningsinstrumenten, om verkeer van mensen in kaart te brengen. Dat gebeurt onder andere met Yandex, de Russische Google Maps. China heeft ook al de nodige ervaring met QR-codes rond uitgebreide bevolkingsmonitoring aldus CNN.

Darya Besedina en Maxim Katz, lokale politci van de oppositie die tegen het systeem stemden, noemen het monitoringsysteem een 'cybergoelag' en een 'digitaal concentratiekamp'. Ook Roskomsvoboda, een burgergroep die zich sterk maak voor de internetvrijheid in Rusland, is kritisch.