Wouter Hoeffnagel - 14 april 2020

IDC: PC-markt krimpt met 9,8% door coronacrisis

De vraag naar traditionele PC's - desktops, notebooks en werkstations - is in het eerste kwartaal van 2020 met 9,8% gedaald ten opzichte van Q1 2019. In totaal zijn 53,2 miljoen units verscheept. De daling is vooral te wijten aan de uitbraak van het coronavirus in China, wat de grootste leveranciers van PC's wereldwijd is.

Dit blijkt uit cijfers van IDC. Het onderzoeksbureau wijst erop dat de productiecapaciteit in januari nog op peil lag met voorgaande jaren. De verlengde sluiting van fabrieken in februari en de trage hervatting van productie in combinatie met logistieke en personeelsuitdagingen tegen het eind van het kwartaal vertalen zich in lagere cijfers. De vraag naar PC's is tegelijkertijd juist gestegen, aangezien thuiswerkers hun PC's willen upgraden en consumenten game PC's aanschaffen om zichzelf tijdens de lockdowns te vermaken.

Onzekerheid

"Ondanks dat de levering van nieuwe PC's wat beperkt was gedurende het kwartaal, zijn enkele vendoren en retailers in staat geweest de additionele vraag te beantwoorden nadat hogere tarieven vorig jaar leidden tot voorraden eind 2019", aldus Jitesh Ubrani, onderzoeksdirecteur voor IDC's Mobile Device Trackers. "Deze toegenomen vraag is echter van korte deur aangezien velen verwachten dat het ergste nog moet komen. Dit kan ertoe leiden dat zowel consumenten als bedrijven hun investeringen in de komende maanden aanscherpen."

IDC verwacht langdurige positieve consequenties zodra de coronacrisis achter de rug is. Linn Huang, research vice president voor Devices and Displays bij IDC. "Bedrijven die voorheen primair hun gebruikers op campus houden, zullen moeten investeren in infrastructuur voor werken op afstand om tenminste de continuïteit te bewaken. Consumenten die thuiszitten zien hoe belangrijk het is tech up-to-date te houden. Dit kan voor een stabiele, langdurige rugwind zorgen voor de PC- en monitormarkt, evenals andere markten."

EMEA-markt gekrompen

De EMEA-markt is na drie kwartalen van groei in Q1 gekrompen met een enkelcijferige krimp. De teruggelopen prestaties wijt IDC aan de crisis rondom het coronavirus. De markt kent een sterke vraag naar PC's vanuit het mkb en extra vraag naar notebooks door de noodzaak thuis te werken en studeren. De krimp is dan ook vooral toe te schrijven aan problemen in de leveranciersketen, waardoor niet aan vraag van klanten kon worden voldaan.

Lenovo is opnieuw marktleider, al verscheepte het bedrijf wel 4,3% minder units. Het bedrijf wist met uitzondering van Azië-Pacific in alle markten wereldwijd winst te noteren, wat vooral te danken is aan de vraag naar thuiswerkapparatuur. HP staat op de tweede plaats en zag het aantal verscheepte units met 13,8% dalen. Het bedrijf is er volgens IDC niet in geslaagd voldoende in te spelen op de toegenomen vraag vanuit klanten. Dell Technologies staat op plek drie en zag als één van de weinige bedrijven zijn cijfers groeien. Het bedrijf verscheepte 1,1% meer units, wat IDC wijt aan de sterke relaties van Dell met zijn leveranciersketen.

idc-pc-markt-q1-2020.jpg

idc-pc-markt-q1-2020-2.png