HP zet in op de persoonlijke werkplek

Pieter Schouten, HP

HP zet in op de persoonlijke werkplek

Rob Idink, HP

14-04-2020 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

HP zet in op de persoonlijke werkplek

Eat your own dogfood. Drink your own champagne. Hoe je het ook noemt: wie een moderne, duurzame werkplek wil hebben, is bij HP letterlijk en figuurlijk aan het juiste adres. Een rondleiding in het nieuwe kantoor toont HP-producten en –diensten en een gelukkige algemeen directeur. “Ik spreek veel meer mensen, beweeg meer en weet dat we in een duurzaam gebouw werken. Dat voelt goed”, aldus Rob Idink.

Na bijna 35 jaar gehuisvest te zijn aan de Startbaan in Amstelveen in een kantoorgebouw dat moet wijken voor woningbouw, is het HP-personeel onlangs wandelend naar het vier kilometer verderop gelegen pand getrokken aan de A-9; het tien jaar oude, vroegere hoofdkantoor van modeketen Esprit. Met zicht op de snelweg, maar aan de achterkant de blik op de polder, een heus kanon en onderdelen van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie van ruim een eeuw geleden en cultureel erfgoed. Op een steenworp afstand de vroegere kruitfabriek die tot 1990 nog in bedrijf was. Thans heeft die verzameling gebouwen een nieuwe bestemming gekregen als ‘creatieve hub’, waaronder een restaurant: de Kruidfabriek. HP, kortom, huist tegenwoordig in een modern gebouw, ontworpen door Bekkering Adams architecten, in een historische omgeving.

‘Een gebouw dat past als een maatpak’, heette het destijds bij de oplevering. HP heeft er nog een schepje bovenop gedaan om de duurzaamheid ervan te vergroten en een gezond en prettig werkklimaat te scheppen. “Wij verwachten dat we binnen een jaar het Breeam Excellent-certificaat te hebben. Er zijn maar 45 kantoren in Nederland die dat hebben”, zegt Pieter Schouten, IT Workplace Consultant bij HP en nauw betrokken bij de herinrichting van het kantoorpand. Breeam is een afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een duurzaamheids keurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.

Cloud 
Wie in het gebouw rondloopt ziet aan wanden en plafond panelen met viltachtig materiaal, esthetisch verantwoord en vooral geluiddempend. Diverse open ruimten waar mensen werken met minimaal twee beeldschermen (35% meer productiviteit, aldus Schouten), zit/sta bureaus (“Ik kan ze met mijn mobieltje bewegen”, laat Idink zien). Meerdere Zoom Rooms: vergaderruimten met grote schermen; microfoons en luidsprekers waar medewerkers onderling kunnen overleggen/trainen of ook met mensen die van buitenaf inloggen. Op diverse plaatsen ook glazen spreekkamers; alle ruimten goed geluidgeïsoleerd. Aan de spreekkamers aan de buitenkant paneeltjes waarop je ze kunt (af)boeken.

“Alle dataverkeer verloopt via de cloud”, zegt Idink alsof het een vanzelfsprekendheid is. Bij zijn bureau aangekomen, laat hij nog een nieuwtje zien: het privacy-beeldscherm op HP’s premium schermen. Als de privacy-modus is ingeschakeld ziet iemand die onder een hoek van minder dan 35 graden kijkt, niets op het scherm.

Het spreekt voor zich dat op vrijwel alle producten het HP-logo is te zien. “Onze collega’s werken in een inspirerende kwaliteitsomgeving. Het mooie in ons geval: wat je ziet kun je ook kopen, dat maakt een bezoek aan HP zowel inspirerend, als heel concreet. En wat we niet met onze werkplekken laten zien, laten we zien in het Customer Welcome Center naast de lobby.”

Persona’s
Bij de inrichting van de werkplekken heeft HP groepen medewerkers geclassificeerd naar hun werkbehoeften. Er zijn vijf persona’s uit gekomen: de mobile trailblazer (vaak onderweg), de office navigator (veel in overleg), creative pro (ontwerpwerk), power user (number cruncher) en frontline hero (in nauw contact met partners/klanten). Daaruit volgt welke apparatuur de medewerkers nodig hebben.

Tegelijk is er optimaal aandacht voor beveiliging. Bijvoorbeeld bij de printers, die gaan pas werken als een bevoegd persoon de badge heeft gepresenteerd. De lucht in het gebouw wordt continu gezuiverd. Op het dak zonnepanelen en hemelwater wordt gebruikt.

“We doen er alles aan om hier een ideale werkplek te creëren”, zegt Schouten. “Dat maakt werken bij HP interessant, maar het helpt je ook beter te presteren, het is een omgeving waarin iedereen zich elke dag kan ontwikkelen.”

Beiden geven aan dat ze HP’s investeringen in security niet onopgemerkt blijven, zo benoemde IDC in haar MarketScape rapport over security en printing HP tot de leverancier die op secure printing het best scoort.

Tweede start
Het is meer dan vier jaar geleden dat HP Inc en HP Enterprise (HPE) van elkaar zijn gescheiden. “De Nederlandse organisatie heeft een iets andere set-up gekregen”, vertelt Idink. “De winstgevendheid is goed en we scoren een hogere klanttevredenheid; we staan er goed voor.”

Na de verhuizing voelt het alsof HP Nederland opnieuw een boost krijgt. “Alles staat goed op de rails; we hebben veel ervaring opgedaan met de inrichting van een moderne werkplek. En het mooie is dat we een one stop shop zijn: voor computers én printers. Waarbij we merken dat klanten veel meer waarde hechten aan onze dienstverlening en minder producten in eigendom willen hebben. As-a-service spreekt aan.”

Printing gaat overigens niet alleen over papier. HP is met Indigo, Latex, Scitex en de nieuwe textile printer in staat op bijna elke ondergrond digitaal te kunnen drukken. “De manier waarop wij textiel kunnen drukken, scheelt de industrie ontzettend veel water. En met onze 3D Multi-Jet Fusion printer gaan we de industrie helpen slimmer te produceren, lichtere producten te maken, printen on demand en veelal produceren daar waar het nodig is. Iedereen is er bij gebaat de impact op het milieu te verminderen.”, licht Idink toe) en 3D en 4D printing.”, aldus een trotse directeur.

Partners meenemen
Partners zijn van harte welkom in het nieuwe pand, op het moment dat de situatie rondom het Corona virus dit weer toe laat. We zien steeds meer dat we onze producten en vooral solutions moeten laten zien, klantcases demonstreren en natuurlijk onze innovaties. Dat kan hier in ons moderne gebouw. We voorzien zelfs een eigen VR-ruimte om inzichtelijk te maken hoe wij organisaties kunnen helpen hun werkplekken in te richten. Hoe we inspelen op de eerder genoemde persona's.

Rob Idink: “Vanuit HP werken we elke dag heel hard om de beste, meest innovatieve leverancier te zijn in de PC- en printing markt; Op gebied van groot formaat printers en 3D printing investeren we in R&D en nieuwe producten om deze markt verder open te breken. Dat geeft ons heel veel mogelijkheden. En we nodigen de partners uit met hun business cases om die innovaties en producten toe te passen.”

Auteur: Teus Molenaar 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud