Witold Kepinski - 14 april 2020

Vraag naar PC devices stijgt maar supply chain kan het niet aan

Vraag naar PC devices stijgt maar supply chain kan het niet aan image

De vraag naar pc's steeg in het eerste kwartaal van 2020, gedreven door vereisten voor werken op afstand en leren door strikte lockdown maatregelen over de hele wereld. Maar de crisis veroorzaakte ook ernstige vertragingen in productie- en logistieke problemen, waardoor de wereldwijde pc-zendingen jaar op jaar met 8% daalden. Volgens het laatste Canalys onderzoek verscheepten leveranciers in het eerste kwartaal 53,7 miljoen desktops, notebooks en werkstations.

De ranglijst van topleveranciers bleef stabiel, waarbij Lenovo nog steeds de pc-markt leidt met 12,8 miljoen verzonden eenheden. HP werd tweede met 11,7 miljoen eenheden, gevolgd door Dell met 10,5 miljoen eenheden. Van de top vijf werd Apple het hardst geraakt in het eerste kwartaal, aangezien de leveringen met meer dan 20% daalden tot 3,2 miljoen stuks.

"De pc-industrie is gestimuleerd door de wereldwijde vergrendeling van COVID-19, met producten die in het eerste kwartaal van de schappen vliegen", zegt Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur bij Canalys. “Maar pc-fabrikanten begonnen 2020 met een beperkt aanbod van Intel-processors, veroorzaakt door een mislukte overgang naar 10nm-knooppunten. Dit werd nog erger toen fabrieken in China na een vakantieperiode niet meer konden worden geopend. De vertraging van het aanbod kreeg te maken met een versnelde vraag, omdat bedrijven plotseling werden gedwongen om een personeel op afstand uit te rusten, waardoor dringende bestellingen voor tienduizenden pc's werden geplaatst. Ook kinderen hadden hun eigen pc nodig, omdat scholen sloten en de lessen online gingen. Door de urgentie van de vraag vanuit zowel de consumenten- als de commerciële sector, in combinatie met het tekort aan aanbod, waren aanschafkosten niet langer de belangrijkste overweging. Snelheid van levering was daarentegen de belangrijkste factor.”

PC-leveranciers zullen de komende weken gezonde winsten rapporteren, waarbij de operationele margepercentages een recordhoogte bereiken. Veel andere thuistechnologieën hebben een vergelijkbare populariteit gekend, waaronder hoofdtelefoons, webcams, printers en monitoren. Software voor thuiswerken overtrof ook de verwachtingen, waaronder kantoor, samenwerking, virtuele desktop, externe toegang en beveiliging. Vooral AMD doet het goed, en wordt steeds meer geaccepteerd als een concurrerend alternatief voor Intel door zowel bedrijven als consumenten.

Ishan Dutt, analist bij Canalys, zegt: “Nu we het tweede kwartaal ingaan, zijn de productiebeperkingen in China afgenomen. Maar de piek in de pc-vraag in het eerste kwartaal zal waarschijnlijk niet aanhouden en de rest van het jaar ziet er minder positief uit. Er zijn maar weinig bedrijven die technologie uitgeven voor hun kantoren, terwijl veel woningen nieuw zijn ingericht. Er is een wereldwijde recessie begonnen - bedrijven gaan failliet en miljoenen nieuwe werklozen. Zelfs regeringen en grote bedrijven zullen prioriteit moeten geven aan uitgaven elders. Veel delen van de tech-industrie hebben geprofiteerd van het vroege deel van deze buitengewone lockdown-periode, maar we verwachten een aanzienlijke daling van de vraag in het tweede kwartaal van 2020. Met fabrieken die nu zijn heropend en vrijwel op volle snelheid in China, zullen pc-leveranciers te maken krijgen met een uitdaging om de supply chain en productie de komende drie tot zes maanden correct te beheren."