Vier zendmasten in Nederland in brand gestoken

10-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Vier zendmasten in Nederland in brand gestoken

Vier zendmasten in Nederland zijn afgelopen week in brand gestoken. Belangenorganisatie Monet meldt sterke vermoedens van brandstiching te hebben.

In het Noord-Brabantse Deurne brandde afgelopen weekend de eerste telecomzendmast af door vermoedelijk brandstichting. Afgelopen week volgden ook zendmasten in Nuenen, Beesd en Rotterdam. In alle gevallen is de brand aan de onderzijde en aan de buitenkant van de zendmast begonnen, wat zou wijzen op brandstichting. Bij alle vier branden is dan ook aangifte gedaan. Ook is de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) geïnformeerd.

'Onacceptabel'

"De Nederlandse mobielenetwerkoperators, verenigd in Monet, vinden het onacceptabel en te gek voor woorden dat moedwillig mobiele zendmasten worden vernield", meldt Monet in een persverklaring. De organisatie benadrukt het belang van telecomnetwerken voor de bereikbaarheid van onder meer het alarmnummer 112, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

De aanleiding voor de brandstichting is niet duidelijk. Bij de zendmast in Deurne die afgelopen weekend in brand is gestoken stond de tekst 'Fuck 5G' geschreven. De branden volgen daarnaast op een reeks brandstichtingen bij Britse telecomzendmasten; volgens The Guardian is bij twintig zendmasten vandalisme gepleegd.

Terug naar nieuws overzicht