Wouter Hoeffnagel - 08 april 2020

Taiwanese regering: Gebruik geen Zoom

De Taiwanese regering adviseert overheidsorganisaties geen gebruik te maken van onveilige videobelapps. Het populaire Zoom wordt hierbij expliciet genoemd. Het gebruik van Zoom in het onderwijs is verboden.

Dit meldt Reuters. De Taiwanese overheid adviseert bedrijven bij voorkeur videobelapps van Taiwanese makelij te gebruiken. Indien dit niet mogelijk is, vormen oplossingen van Amerikaanse partijen als Google en Microsoft een veilig alternatief.

Gebruik op scholen verboden

Het gebruik van Zoom op Taiwanese scholen is per direct aan banden gelegd, waarmee de Taiwanezen de Verenigde Staten (VS) volgen. De Amerikaanse autoriteiten legden onlangs al het gebruik van Zoom door scholen aan banden vanwege zoombombing. Hierbij dringen onbevoegden videovergaderingen op Zoom binnen en tonen ongepaste content.

In Taiwan is de motivatie voor het verbod echter niet zo zeer zoombombing, maar de veiligheid van de videobelapp. Zo bleek onlangs dat end-to-end encryptie van Zoom in de praktijk niet daadwerkelijk end-to-end encryptie is. Ook doken allerlei andere beveiligingsproblemen op. Zoom oprichter Eric Yuan bood onlangs zijn excuses aan voor de problemen en beloofde veiligheid.