62% van de CFO's verwacht op kosten te moeten besparen door coronacrisis
08-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

62% van de CFO's verwacht op kosten te moeten besparen door coronacrisis

62% van de CFO's verwacht door de crisis rondom het coronavirus kostenbesparingen te moeten doorvoeren. Zij zijn van plan met name op het inkoopbudget, algemeen budget en administratief budget te besparen.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 317 CFO's en financieel leiders. 38% van de respondenten verwacht dit jaar geen kostenbesparingen door te voeren. 18% verwacht juist budgetten in iedere categorie met tenminste 10% te verlagen. Vooral de marketingafdeling levert flink in; zij zien hun budget gemiddeld met 10% teruglopen.

Niet iedere kostenbesparing levert winst op

Gartner wijst erop dat kostenbesparingen doorvoeren op ieder budget op de lange termijn niet altijd slim is. Dennis Gannon, vice president advisory voor de Gartner Finance Practice. "We zien bijvoorbeeld bewijs dat het coronavirus tot een permanente verschuiving naar meer thuiswerken leidt. Deze transitie naar grootschalig thuiswerken zet extra druk op de IT-afdeling. De IT-infrastructuurgroep dwingen dezelfde kostenbesparing te realiseren als andere functiegroepen, kan uw organisatie blootstellen aan nieuwe risico's of de bedrijfscontinuïteit negatief beïnvloeden."

CFO's moeten volgens Gartner meer moeten overwegen dan het simpelweg laten krimpen van het personeelsbestand of doorvoeren van bedrijfsbrede besparingen. Zo wijst onderzoek van Gartner uit dat leidende bedrijven hun producten en diensten consolideren tot 24% minder productgroepen. "Waar overdaad is in de product- of serviceportfolio van een organisatie, beperkt de verborgen kosten van complexiteit de productiviteit", zegt Gannon. "De beste CFO's gebruiken COVID-19 als katalysator om een significant operationeel hefboomeffect te creëren voor de meest winstgevende onderdelen van de business, zonder waarde te vernietigen."

Samenwerken met de business

Ook stelt Gartner dat beslissingen omtrent kostenbesparingen niet alleen door de financiële afdeling genomen kunnen worden. Business en functionele leiders zijn vaak beter bekend met hun eigen afdelingen en kunnen daardoor beter de meest effectieve kansen voor kostenbesparingen identificeren. "Om dit te faciliteren zouden CFO's en hun teams een business leader moeten toewijzen aan iedere significante cash-gebaseerde kostenitem op de P&L", aldus Gannon. Deze business leiders kunnen vervolgens helpen in hun specifieke vakgebieden kostenbesparingen te realiseren.

Gartner adviseert CFO's continue economische indicatoren te monitoren om de impact van COVID-19 op hun bedrijfsvoering in beeld te houden. Zo kunnen zij trends in de markt en klantdata koppelen aan interne bedrijfsprestaties en KPI's. Dergelijke data kunnen zij verzamelen in een terugkerend rapport dat business leiders op de hoogte houdt van de volledige financiële impact van de coronacrisis.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel