Driekwart van de CFOs wil werknemers na coronacrisis laten thuiswerken
07-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Driekwart van de CFOs wil werknemers na coronacrisis laten thuiswerken

Bijna driekwart van de CFO's (74%) overweegt tenminste 5% van het personeel dat voorheen op locatie werkte na de coronacrisis thuis te laten werken. Het coronavirus krijgt hiermee een permanente impact op de wijze waarop bedrijven werken.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 317 CFO's en financieel leiders. "Deze data is een voorbeeld van de blijvende impact van de huidige coronavirus crisis op de wijze waarop bedrijven zaken doen", aldus Alexander Bant, practice vice president research voor de Gartner Finance Practice. "CFO's, die al onder druk staan kosten nauw te beheren, zien duidelijk een kans om kostenbesparingen te realiseren met een thuiswerkend personeelsbestand. Bijna een kwart van de respondenten verwacht tenminste 20% van het personeel permanent te laten thuiswerken."

gartner-corona-thuiswerkers-2020.png

Op kosten besparen

81% van de CFO's meldt dat hun plannen verder gaan dan contractuele verplichtingen richting werknemers. Thuiswerken wordt gezien als een kans om op creatieve wijze kostenbesparingen te realiseren. CFO's voorkomen hiermee andere kostenbesparingen en minimaliseren de negatieve impact op de bedrijfsvoering. CFO's rapporteerde eerder nog aan Gartner aanvullende stappen te nemen om werknemers op dit gebied te ondersteunen. Denk hierbij aan flexibelere werkschema's en bedrijfsapparatuur die werknemers thuis kunnen gebruiken. Deze acties van financieel leiders helpen de verstoring voor werknemers door de coronacrisis te minimaliseren.

"De meeste CFO's erkennen dat technologie en de maatschappij is ontwikkelt, waardoor werken op afstand haalbaarder is voor meer posities dan voorheen", aldus Bant. "Binnen de financiële functie zelf, rapporteert 90% van de CFO's dat zij minimale verstoringen verwachten voor hun boekhouding, waarbij nagenoeg alle activiteiten op afstand uitvoerbaar zijn."

Andere kostenbesparingen

Bedrijven voeren al kostenbesparingen door om de impact van de coronacrisis te verminderen. Zo bleek onlangs al uit onderzoek van Gartner dat 20% investeringen in technologie heeft uitgesteld, terwijl 12% van plan is dit te doen. 13% stelt kostenbesparingen op vastgoed gerealiseerd te hebben, terwijl 9% hiernaar kijkt.

Terug naar nieuws overzicht